Kategori Arkiver: Råvare guiden

Vi beskriver de forskellige Danske og udenlandske råvarer som er i sæson netop nu. Kig tilbage i arkivet og se hvad vi tidligere har skrevet i vores råvare guide.

Kantarel (grov grøntsag)

Kantarel (grov grøntsag)

Kantarel (grov grøntsag) Kantarel (Cantharéllus cibárius) er en meget fin spisesvamp, som høre under kategorien grove grøntsager. Det gør den fordi den har et højt indhold af kostfibre. Faktisk har den hele 5 gram kostfibre pr 100 gram. Kantarellen har også et højt indhold af A-vitamin beta-caroten og indeholder mineralet Kalium. Kantareller har en god […]

Trøfler

En trøffel er en svamp, som vokser under jorden i en symbiose med ege-, hassel- og piletræer og  er meget vanskelige at dyrke, fordi de stiller høje krav til vækstbetingelser. Det har selvfølgelig også påvirket prisen.  I øvrigt er det også en meget populær ingrediens i mange køkkener.  Man bruger specialtrænede hunde til at finde trøfler. Ligesom […]

Hvad man kan få ud af en kasse Appelsiner!

I torsdags fik jeg en ekstra kasse leveret med min faste kasse fra Aarstiderne – denne fuld af spanske modne spiseklar appelsiner og forskellige clementiner. Meget charmerende var der stadig stilke og blade på en del af dem. Min tanke med, at bestille kassen var, at jeg udover, at nyde en del af dem au […]

Mutzu æbler fra Kildebrønde frugtplantage.

Søndag var en af de sidste dage hvor det stadig var muligt selv at plukke æbler i Kildebrønde frugtplantage. Jeg fandt derfor gummistøvlerne og en kurv frem, og smuttede af sted for at plukke æbler. Det var muligt at plukke Jonagold og Mutzu, og da jeg elsker Mutzu æblerne blev kurven fyldt med dem. Mutzu […]

Rødbede – information og opskrifter med rødbede

Grøntsagen stammer fra italien, hvorfra den blev spredt udover hele Europa. I Østeuropa er det en meget central ingrediens i køkkenet bl. a. i suppen Borsjtj. Rødbeder indeholder 9% sukker  og 213 KJ pr. 100 g. Rødbedens røde farve skyldes betacyanniner, som nogle mennesker ikke kan nedbryde og derfor får farvet urinen rød. Det drejer […]

Sild i eddikelage

Et sikkert tegn på, det er ved at være jul er, når butikkerne begyndet at pynte op. Et andet tegn på, det er ved at være jul er stegt sild i eddike. Sild er en fed fisk og indeholder sammen med laks, ørred, makrel, ansjos, sardin, kipper, sværdfisk og tun Omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer mindsker […]

Kartofler i nye klæder

Den gør ikke meget væsen af sig, kartoflen. Hverken form eller farve kan vel ærligt talt siges at være specielt indbydende. Men hvad den mangler i ydre skønhed, opvejes til gengæld af fordele som pris, vitaminer og lavt kalorieantal. Vidste du for eksempel, at en mellemstor kartoffel kun indeholder 110 kalorier? Eller at kartofler indeholder […]

Tilbage til rødderne

Vi har en lang tradition for at dyrke rodfrugter i Danmark. Siden hollænderne gik i gang med at dyrke gulerødder på Amager, tilbage i 1500 tallet, har vi taget mange spændende sorter til os. Og det er her i vinterhalvåret at vi for alvor kan gumle løs på alle de forskellige dejlige rødder. Der er […]