Efterår og æbler hører unægtelig sammen. Er du så heldig at have adgang til at plukke din egne æbler, og de vel at mærke er modne, så er det bare om at komme i gang. Husk nu ikke kun at plukke æbler, men også at samle nedfaldsæbler op. Selvfølgelig kan nogle af dem være smattede og ubrugelige, men saml de æbler op der ser nogenlunde pæne ud. Har æblerne fået brune pletter af deres hovedspring ned fra træet, så skæres det bare fra. Er du ikke så heldig at eje et æbletræ, ja så er det bare ned i supermarkedet og hente en pose madæbler eller to.
Jeg vil ikke komme med en egentlig opskrift på æblegrød, for det er noget af det nemmeste at lave, og det drejer sig i øvrigt om at smage til undervejs. Forskellige æblesorter smager forskelligt, så det giver ikke megen mening at skrive at der skal så-og-så meget sukker i æblegrøden, for det kommer helt an på hvilke æbler du bruger.
Du skræller æblerne, fjerne kernehuset og skærer æblerne i både. Hvis du har mange æbler kan det tage lidt tid komme igennem bunken, så det er klogt at fylde gryden med koldt vand tilsat lidt citronsaft. Her kommer æblestykkerne så i efterhånden som de bliver skåret ud (så bliver de ikke brune). Når alle æbler er skåret ud, skal du selvfølgelig hælde hælde citron-vandet fra, inden du går videre. Det at stå og ordne alle disse æbler indhyllet i den skønneste duft, er altså ikke nogen dårlig måde at tilbringe sin tid på.
Normalt skal man hælde en lille bitte smule vand ved, når man laver æblegrød, men da æblerne jo lå i vand lige før, så hænger der lidt vand ved æblestykkerne, og det er nok. Hæld lidt sukker ned i gryden til æblerne og tilsæt kornene fra en vanillestang. Har du ikke lige fået købt en sådan, så kan vanillesukker også godt bruges. Kog æblerne ved svag varme og rør i dem indimellem. Du er ikke i tvivl om hvornår æblegrøden er færdig. Det er den når den ligner, ja æblegrød. Smag på grøden (pust godt på skeen, for grøden er lava-agtig varm) og tilsæt mere sukker, hvis du synes.
Når grøden så er kølet lidt af, ryger den i køleskabet og så står du med verdens lækreste dessert. Den kan bruges som den er, bare med lidt kold mælk eller fløde på. En gude-dessert. Eller du kan lave klassikeren over dem alle: æblekagen. Her knuser du nogle makroner i en skål. De kan overhældes med lidt sherry, hvis man gerne vil have den helt farmor-agtig, men det er ikke nødvendigt. Så et godt lag af din æblegrød og tilsidst en smukt lag flødeskum. Superskøn dessert som altid vækker lykke og minder.
Æblegrød kan bruges på et utal af måder, men det vil jeg overlade til din egen fantasi at finde ud af.
I øvrigt kan grøden fryses. Der er ikke meget dårligt at sige om æblegrød. Rigtig god fornøjelse!