Vi har en lang tradition for at dyrke rodfrugter i Danmark. Siden hollænderne gik i gang med at dyrke gulerødder på Amager, tilbage i 1500 tallet, har vi taget mange spændende sorter til os. Og det er her i vinterhalvåret at vi for alvor kan gumle løs på alle de forskellige dejlige rødder.
Der er sikkert mange der har haft deres første møde med rodfrugter i intetsigende supper, hvor de flød omkring som nogle stakkels udpinte tern. Måske er der udkæmpet en brav kamp for at klemme farmors boller i selleri ned, med det resultat at selleri er røget helt af listen over grøntsager. Eller du er måske en af dem, for hvem rødbeder kun er noget man spiser på en leverpostejmad?
Alle disse forskellige rødder og knolde kan forvandles til mange skønne ting. De kan blancheres, koges, sauteres, moses, pureres, bages og glaseres. Men det er slet ikke nødvendigt at gøre så meget ved dem. De kan sagtens spises i rå tilstand. Det er bestemt ikke kun gulerødder der kan laves råkost af.
Rodfrugter er sprængfyldte af de kostfibre, der er så vigtige for fordøjelsen. Det er rigtigt godt for kroppen at få en masse kostfibre at arbejde med. De giver både en god mæthedsfornemmelse, nedsætter kræftrisikoen og hjælper med til at sænke kolesteroltallet.
Rodfrugterne er også smækfulde af vitaminer. Det er altid en god idé at hælde en lille smule olie på sine rå grøntsager, for at kroppen kan optage og få glæde af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. De skal bestemt ikke sejle i fedtstof, et par dråber er nok. Ellers ryger vitaminerne bare lige igennem og ud igen uden at gøre gavn.
Så ud over at rodfrugter smager godt, er de også smaddersunde. En ‘win win’ situation for hele systemet.
Rødbeder:
Rige på kostfibre. Indeholder A, B og C vitamin. En super grøntsag, smuk, sød og saftig.
Der kan laves den lækreste sprøde råkost af rødbeder. Riv lige dele rødbeder, gulerødder og syrlige æbler. Vend i en hurtig marinade af citronsaft, olie, salt og peber. Bliver kun endnu skønnere med appelsinsfileter og ristede nødder drysset over.
Brug også rødbeden frisk og rå i en rødbedetzatziki. Skræl og riv et par rødbeder, drys med lidt salt og lad dem dryppe af i en sigte i ca 10 min. Herefter blandes de med knust hvidløg, græsk yoghurt, citronsaft, et par dråber olie, salt og peber. Den får den skønneste knald-pink farve, der gør den til et sikkert hit hos prinsesser i alle aldre.
Jordskokker:
Solsikkeknoldens rustikke fætter.
Rodknoldene er knudrede, og smagen er meget speciel. Når den bliver tilberedt er smagen sødlig og letbitter. Jordskokken har et højt indhold af C og K vitamin, samt sukkerstoffet inulin. Hvor kartofler gemmer næringsenergien i stivelse er den hos jordskokken gemt i inulin. Det påvirker ikke blodsukkeret og gør derfor jordskokker til en fremragende kilde til kulhydrater for diabetikere.
Rå er jordskokken en saftig og sprød lille lækkerbisken med en fin nøddeagtig aroma.
Prøv en salat af papirtynde skiver jordskok og æble. Marinade af appelsinsaft, hvid balsamico, olivenolie, flagesalt og peber. Drys med ristede solsikkefrø ved servering.
Jordskokker Waldorf-style.
1/2 ps jordskokker
2 sprøde æbler
1 håndfuld letristede valnøddekerner
½ bk vindruer
Dressing:
2 dl græsk yoghurt
1 tsk fuldkornssennep
1 tsk rørsukker
citronsaft
salt og peber
Rør dressingen sammen og smag til med citron. Skræl jordskokkerne og skær dem i små tern (mirepoix). Skær også æblerne i tern og vend begge dele i dressingen. Halver vindruerne, fjern stenene og vend halvdelen i salaten. Drys resten over sammen med valnødderne, der hakkes groft. Salaten skal helst laves lige før servering. Smager fantastisk til en gang vildt.
Knoldselleri:
En af de sværest tilgængelige rodfrugter.
Ugæstfri ved første bekendtskab, men er nem at komme ind under skrællen på. En glimrende kilde til C vitamin og den indeholde ikke mindre end 4 g sunde kostfibre pr 100 g. Der er næsten det dobbelte af fiberindholdet for både jordskokker og rødbeder. Så vi har at gøre med en af sværvægterne inden for optimal ernæring.
Skær den i tykke stave, vend dem med olivenolie og bag dem ved god varme i ovnen. Det giver en skøn karameliseret smag til sellerien og kan med garanti omvende selv den mest skeptiske.
Eller riv en knold og vend den i en god mayonnaise tilsmagt med lidt dijonsennep. Drys med ristede sorte sesamfrø. Skøn til en saftig svinekotelet eller en hakkebøf.
Så tag tilbage til rødderne. Riv, snit, skær, mariner og server. Gnav blot løs, du gør din krop en vennetjeneste!