Hvis man gerne vil leve sundt, og måske også gerne vil kontrollere sit blodsukkerniveau, så man ikke pludselig overfalder en kage eller slikposen, så er det meget vigtigt at man holder sig langt væk fra hvidt brød. Jeg vil være så grov at sige at her gælder 80/20 regel ikke! – jeg spiser aldrig hvidt brød, det gør alt muligt væmmeligt ved mig og jeg får det temmelig skidt.
Der findes mere og mere brød der kan købes, som er et reelt grovbrød, der har ellers været en tendens til at, hvis der var kørt en pose grahamsmel fordi ude på parkeringspladsen, så blev det kaldt groft brød.
Hvis man vil købe sit grove brød, så er det vigtigt at man går efter det orange mærke, som gør at der er mindst 30% fuldkornsmel i brødet.
En anden måde at gøre det på, er naturligvis at bage det selv. Når man bager med groft mel, så er langtidshævning en god ting, så kan man nemlig bedre optage alle de gode ting der er i fuldkornet.
Fordelen ved langtidshævning er så også, at man kan bage brødet af flere omgange, hvilket betyder at man kan få friskbagt flere dage i træk, dette er virkelig lækkert og super smart for den travle “husmor”
Det er også meget vigtigt at det bliver æltet meget længe, og her gør en røremaskine underværker. Jeg vil sige at man kan ikke ælte for længe, kun for kort.
Min opskrift på groft brød:
- 1 liter koldt vand
- 2 dk kvark/fromage frais/Yoghurt eller lignede.
- 10 gram økologisk gær
- 1 spiseske salt (mindre, hvis man ikke er til salt)
- 200 gram knækkede hvedekerner/rugkerner eller en bageblanding (Urtekram har udviklet rigtig spændende og lækre økologiske bageblandinger)
- 500 gram spelt grahamsmel eller et andet fuldkornsmel meget gerne fuldkornsdurummel!!
- 50 gram chia-frø (kan undlades)
- 50 gram hørfrø hvis det ikke er i bageblandingen!
- ca. 600 gram god sigtet mel – til dejen er god og klistret. (det kan være sigtemel, hvedemel, speltmel, ølandshvede osv. – frit slag på alle hylder)
Fremgangsmåde:
vand, kvark og gær kommes i røremaskinen og røres sammen.
Kerner, grahamsmel og frø tilsættes og der æltes godt rundt.
Den sigtede mel kommes i, stop endelig mens dejen er godt klistret.
Lad røremaskinen ælte det hele godt i ca. 10 minutter til dejen laver lange protein tråde.
Her er så mit fif… jeg laver stort set altid dejen om eftermiddagen, hælder den over i en skål, hvor det kan hæve i, og lader det så stå på køkkenbordet indtil der er gået et par timer. Det giver gæren en chance for at komme i gang, og giver et bedre brød efter min mening.
Så sætter jeg dejen i køleskabet, men i de kommende måneder, hvor det er koldt om natten, kan det absolut ligeså godt stå udenfor i et koldt men frostfrit rum. Husk at der skal være låg på, hvis det står ude!
Næste dag sætter jeg klatter af brødet på en bageplade og bager det som boller, eller jeg vipper dej ud på bordet og skærer det ud til ciabattastykker – et godt fif, hvis man skal have dej på bordet, brug grofthakket durummel til det, det gør det bare så let at arbejde med. Efterhæver eller sættes ind i en kold ovn.
Dejen kan også bruges til et brød, så skal det bare æltes sammen, spændes op til et brød og kommes i en form eller en hævekurv, og efterhæve en times tid inde i varmen.
Hvis man sætter brødet ind i en varm ovn, så er det en god ide at sætte en lille bradepande i bunden og komme vand deri, når brødet sættes ind, det giver en lækker skorpe.
Jeg bager altid mit brød ved høj varme, og skruer så ned når brødet er halvvejs.
Man kan bruge en bagesten, det giver også et spændende resultat, men husk at den skal være meget varm, hvis det skal give mening.
Jeg håber I også har mod på at prøve at bage et groft brød, med masser af sundhed og fylde.
Med venlig hilsen
Kitty
Hvor høj varme skal de have???
Jeg bager altid brød – især boller ved at sætte dem ind ved meget høj varme – 230 grader, og så efter 5-7 minutter at skrue ned til 200 grader hvor de bager færdig – så får man en god skorpe og en lækker krumme.
du skriver at man kan få friskbagt brød flere dage i træk – hvor mange dage kan dejen tåle at stå, inden den skal bages?
en brøddej der står koldt kan som hovedregel stå op til 3-4 døgn, hvilket jeg ofte praktiserer. skulle den blive overhævet, kan man bygge videre på dejen og bruge den som en surdej til næste omgang boller/brød.
Rent økonomisk er det naturligvis bedst at fylde ovnen og så riste brødet, men det er bare ikke altid det mest spændende, så jeg veksler mellem de to muligheder.
mvh
Kitty
Jeg har lige bagt et meget flot brød (Meyer-opskrift), som desværre ikke blev helt gennembagt. Kan man putte det i ovnen dagen efter, og bage det færdigt?