Fastelavnsboller

Fastelavnsboller 2

Fastelavn nærmer sig, og traditionen tro skal der fastelavnsboller til – men hvor stammer traditionen med fastelavnsboller egentlig fra?

Fastelavn stammer oprindeligt fra den katolske tro, hvor man fastede i 40 dage fra askeonsdag til påskedag. Inden fasten begyndte, holdte man en stor fest, hvor man spiste sig mæt i alle de madvarer der var forbudte under fasten, heriblandt hvede.

Ved reformationen i 1500-tallet, afskaffede man fasten, men man fortsatte festlighederne, og fastelavn blev en festlig og folkelig tradition. Før i tiden var fastelavn en fest for voksne, men i dag er fejringen af fastelavn mest forbeholdt børnene, der klæder sig ud, slår katten af tønden og får fastelavnsris med små slikposer og pynt på.

I starten var fastelavnsbollen en almindelig hvedebolle, og har efterhånden udviklet sig til det væld af forskellige udgaver vi kender det i dag. Den første opskrift på fastelavnsboller, udkom i den første kommercielle kogebog i Danmark i 1837 af Anne Marie Mangor. Her bestod opskriften på fastelavnsboller hovedsageligt af en hvedemelsdej iblander rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme.

I dag findes fastelavnsbollen i et væld af forskellige udgaver; gærboller af hvedemel, vandbakkelser eller wienerbrød der er flækkede og med forskellige former for fyld, f.eks. kagecreme, remonce, syltetøj, eller flødeskum, og de kan være pyntet med flormelis eller glasur. Der findes også en “åben” fastelavnsbolle, der minder om en spandauer, hvor fyldet blot er syltetøj eller kagecreme.

Opskrift på fastelavnsboller

Dej:

 • 125 g smør
 • 1,5 dl mælk
 • 25 g gær
 • 1 æg
 • 25 g sukker
 • ca. 375 g hvedemel

Vaniljecreme:

 • 2,5 dl sødmælk
 • 1 vaniljestang
 • 25 g sukker
 • 3 æggeblommer
 • 2 spsk majsstivelse

Fremgangsmåde

Smelt smørret i en lille gryde og kom mælken i. Rør gæren ud heri, når blandingen er lillefingervarm.

Tilsæt æg, sukker og mel, og rør dejen godt sammen, brug gerne en røremaskine. Læg et viskestykke over og stil det til hævning i ca. 30 minutter.

Imens dejen hæver laves vaniljecremen. Pisk æggeblommerne med sukker til de er hvide og luftige. Tilsæt majsstivelse under omrøring.

Kog sødmælken op med vanilje. Hæld lidt af mælken i æggeblandingen og rør det godt rundt. Herefter hældes det hele tilbage i gryden og koges under omrøring i ca. 3 min.

Når dejen er færdighævet, rulles den ud på et meldrysset bord. Skær den ud i 16 firkanter og læg en skefuld creme på hvert stykke. Fold dejen rundt om cremen og klem godt sammen med fingrene.

Læg fastelavnsbollerne på en bageplade med sammenføjningerne nedad, og lad dem efterhæve i ca. 30 min. Bag dem ved 200 grader i ca. 10-15 min. og lad dem afkøle på en bagerist.

 

Opskriften er udarbejdet af Frøken Fryd

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account