Selleri

Halveret knoldselleri på skærebræt med kniv.

Hver måned vil jeg bringe en artikel om en fødevare, grønsag, frugt eller andet som er i sæson. Jeg vil fortælle lidt om den oprindelse og anvendelsesmuligheder.

Selleri

Sellerien stammer fra Asien. Her har det været kendt i mere end 2000 år, at selleri er godt mod forhøjet blodtryk. Grønsagen indeholder 3-n også kaldet butulphathilde, som reducerer antallet af stresshormoner i kroppen og dermed sænker blodtrykket. Sellerien kan anvendes i suppe, serveres som tilbehør stegt, som fyld, bagt eller kogt i forbindelse med andre retter eller som snack. Selleri sæsonen starter i august og varer til slutningen af oktober, så det er måske en stakket frist). Det gælder for selleri, som for alt andet, man tilbereder i køkkenet: for hver gang man opvarmer det, mister man vitaminer. Så undgå alt for lang tilberedningstid samt genopvarmning.

OBS. Sellerien kan dyrkes efter man har brugt blade, dette kan gøres med blandt anden Akvaponik

Derfor vil jeg komme med en opskrift på sellerisuppe, som skal serveres kold.

Sellerisuppe:

(4 pers.)

1 knoldselleri

250 g. nødder efter eget valg

8 dl. vand

1 æble

6 spsk. olie

1 1/2 dl. hakket purløg

2 spsk. kokosolie

1 spsk. citronsaft

Kornene fra en vaniljestang

Paprika

Salt

Peber

Nødderne lægges i blød i vandet i 3 timer.  Derefter kommes de i en blender sammen med halvdelen af vandet, de har ligget i. Blend det til en mælket konsistens. Skræl selleriknolden og skær den i tern. Kom derefter ternene i blenderen. Befri æblet fra kernehuset og kom 3/4 af det i blenderen. Hak det sidste stykke æble fint og gem det til pynt. Hæld lidt citronsaft på, så de ikke oxiderer (bliver brune)*. Resten blendes til en cremet konsistens og smages til med vanilje og øvrige krydderier.

Anret suppen i dybe tallerkener, pyntet med paprika, æbletern purløg og evt. citronskal (kun hvis man bruger en økologisk citron).

* Når æbler skæres over, bliver de brune efter et stykke tid, hvis ikke man gør noget ved dem. Det skyldes et enzym, som bliver beskadiget, når det kommer i forbindelse med ilt. Denne proces hedder en enzymatisk bruning. Dette gælder i øvrigt også avocadoer, auberginer, bananer og pærer.

2 Kommentare
  1. VIbeke Solstar 14 år ago

    Hejsa..
    Jeg synes det lyder som en god ide, med at fortælle om en eller gerne flere af årstidernes grøntsager og hvordan man kan bruge dem.
    Glæder mig også til at kunne læse div. anmeldelser af restauranter i DK.

    Derudover vil jeg gerne høre om du kan fortælle mig,hvor man kan henvende sig hvis man gerne vil være “privat” mad anmelder, da min forlovede og jeg ynder meget at gå ud og spise..

    PFT for svaret og jeg ser frem til lanceringen af madmagasinet..

    Mvh Vibeke Solstar

  2. Madmagasinet 14 år ago

    Hej Vibeke
    Vi vil løbende skrive om årstidens råvarer, og hvordan man behandler og tilbereder dem.

    Det er også vores ambition at løbende besøge og anmelde Danske restauranter og spisesteder.

    Med hensyn til at blive privat anmelder, er du altid velkommen til at indsende dine egne artikler og anmeldelser via denne side – http://madmagasinet.dk/din-anmeldelse

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account