Imens man ser Dronninges nytårstale nytårsaften, med et glas i hånden, eks vis en rigtig god tør champagne, kan man servere lidt forskellige hapsere til. Mit bud er tre-fire forskellige Crostini, dadler i svøb og lækre oliven.
Crostini:
- Ciabatta, eller andet hvidt brød, skæres i skiver og ristes på grillen, i ovnen eller på en grillpande.
- Derefter gnides det med et hvidløgsfed og overhældes med en god olivenolie.
- Kan spises au naturel, eller der kan kommes fyld på.
Crostini m.spinat:
- Steg spinatblade af på en pande m. rigelig olie.
- Kom hakket hvidløg på, samt lidt salt & peber.
- Kom evt også et par friske chili ringe på og steg et par minutter.
- Læg med en ske en klat spinat på brødet, og pres citronsaft over.
Crostini m. ovnbagte peberfrugter:
- Skyl og skær peberfrugt ud i strimler.
- Læg dem i et ovnfast fad med bagepapir og hæld godt m. olie på.
- Bag dem i ovnen v.200 grader i ca.20-30 min, eller til de er færdige.
- Læg et par skiver på hvert brød.
Crostini m.parmaskinke og tomater eller friske figner:
- Læg et par salatblade af spæde salatblade på hvert stykke brød.
- Kom en skive rullet parmaskinke ovenpå og tilsidt et par skiver tomat; gerne sherry eller anden lille tomat m.kraftig smag. Vælger du friske figner, vrid da fignen op fra toppen og læg den med kødet op ad ovenpå skinken. Dryp m. en smule flydende honning over, eller en god sherry.
Crostini m. friske krydderurter:
- Kom en blanding af friskhakkede krydderurter efter smag på hvert stykke brød.
Enten kan man rive en god parmesanost i større skiver udover Crostinierne, eller man kan sætte parmesan stykket på bordet sammen m.et lille rivejern, så gæsterne selv kan komme det på.
Dadler i svøb:
- Skær dadlen op langs den ene side, og tag stenen ud.
- Kom en smuttet mandel ind i dadlen.
- Rul en halv skive skiveskåret bacon rundt om dadlen, og stik en tandstik i for at holde sammen på baconen.
- Tilberedes enten på en grillepande, eller i en bradepande beklædt med bagepapir til baconen er sprød og gylden.
Oliven:
- Hæld forskellige slags oliven op i små skåle og stil tandstikkere ved siden af, så gæsterne ikke får fedtede hænder.
Champagne:
Champagne fås i mange forskellige prisklasser, og det er jo en smag sag hvilken man vælger. Én ting er sikkert, serverer du champagne, eller evt Cava, Spumante eller anden boblevand til mad, så skal den være tør eller halvtør og ikke sød! Ligesom omvendt, den champagne du serverer til kransekagen skal være sød eller halvsød, og ikke tør – det hviner decideret i tænderne… Man kan jo blande noget op i boblevandet hvis man synes, men jeg må ærligt indrømme, at jeg synes det er hærværk, og foreslår at man slet og ret, serverer champagnen som den er!
(Læs anmeldelse af en udemærket champagne under anmeldelser)