Efterår – sundhed og helbred

Efteråret ligger nu over os som en tung dyne, vi ikke kan rykke og vende os under. Vi kan ikke sparke den af, vi må blot vente til bedre tider – eller vi kan nyde det og betragte det det som en god årstid. Men det kræver lidt forberedelse. Sammen med efteråret kommer der nemlig en hel række skavanker. Men nogle af disse skavanker man kan rent faktisk også holde sig fra, hvis man koncentrere sig lidt. Det handler selvfølgelig om de to vigtige nøgleord sundhed og helbred!

Forkølelse

For det meste er forkølelse en godartet lidelse, dvs. at den ikke vare ret længe, højest omkring 2-3 uger. Men trods den korte omtale er 2-3 uger ret lang tid, hvis ikke man synes det er særlig morsomt at være syg. Forkølelse er en virussygdom, som primært sidder i næseslimhinderne. Der er mere en 100 forskellige vira, som kan forårsage sygdommen, så det kommer vi ikke så meget ind på. Sygdommen kommer som regel når vejret skifter. Du tænker nu at det er underligt at der somme tide også kommer om sommeren. Men det er ikke så underligt, når temperaturen skifter er der nemlig også rigtig mange mennesker der ikke får pakket sig ordentlig sammen eller måske endda for meget sammen. Forkølelse kan også forekomme hvis du har for meget tøj på. Det er lige præcis derfor at forkølelse ofte kommer når vejret enten skifter fra koldt til varmt eller varmt til koldt.  Sygdommen ses oftest hos en helt speciel gruppe mennesker. Den gruppe menneske vi tænker på her er særlig udsatte. Det kan eksempelvis være ældre mennesker eller ”sarte” mennesker. Når jeg skriver ”sarte”, så er det fordi betegnelsen er lidt vag. Det er som regel helt spæde børn, som ikke har et stærkt immunforsvar eller patienter, som er ramte af en anden sygdom, deres immunforsvar er nemlig heller ikke stærkt. Forkølelse er en luftbåret sygdom. Når en sygdom er luftbåren, så betyder det at det smitter via host eller eksempelvis håndtryk. Den smitter altså ikke gennem spyt osv. Derfor er der også en vigtig observans, hvis man skal prøve at undgå at blive forkølet. Det er ikke nok bare at tænke på påklædning.

Hvordan lindres forkølelse?

  • Den stoppede næse man midlertidig ”koreres” ved hjælp af en næsespray. Hvis man ikke er særlig vildt med nedicin, som eksempelvis en næsespray, så kan samme resultat gøres ved hjælp af et dampende kar, som du skal holde dit hoved ind over. Selve dampen får snotten til at løbe, og derved får du samme resultat. Dog holder resultatet ikke nær så lang tid som det resultat du får med en næsespray. Men det er et godt trick at bruge lige før nattens søvn. Tilsæt eventuelt lidt citrus i det dampende kar og læg et håndklæde over så det holder tæt.
  • Når forkølelsen er værst, så vil det føles som om dit hoved er ved at springe. Derfor er det en god idé at sove med en ekstra hovedpude i nakken, derved vil hævelsen i næsen aftage en smule.
  • Spis mange vitaminer. Når en forkølelse har lammet os betyder det, at vores immunforsvar er svækket. Derfor er det vigtigt at man genopbygger immunforsvaret ved hjælp af mad og i dette tilfælde vitaminer. Spis derfor en helt masse frugt og grønt. Igennem fødevare får du det bedste vitamintilskud nogensinde. Ligeledes indeholder frugt og grønt meget væske, som også er vigtigt at indtage under et sygdomsforløb, fordi det er så svært at spise og man mangler sin appetit.
  • Undgå rygning, da det irritere slimhinderne og intet godt vil gøre. Derimod kan det nedsætte farten for helbredelse, fordi kroppen føler, at der er endnu et sted den skal reparere.
  • Drik varme drikker, da varme sætter gang i slimhinderne. Dampen vil virker som en mild udgave af tidligere tip om et dampende kar. Hvis man samtidig med en forkølelse har lidt ondt i halsen, så vil dette tip også være særlig ideelt.

Hvis man sørger for at følge overstående vejledning skulle jeg mene at man har bedre chance for at løbe udenom en irriterende forkølelse. Men husk det er ikke kun når faren er ude at vis skal tænke på sundhed og helbred. For at kunne forebygge bedst muligt skal vi kunne tale sammen med vores immunforsvar, og det gør vi bedst ved at passe på os selv, spise sund og ikke udsætte kroppen for alt for mange fare på én gang. Immunforsvaret skal hele tiden være stærkt og det kan kun løses ved hjælp at konstant sundhed og konstant godt helbred. Selvfølgelig kan vi ikke være ”stærke” hele tiden, og vi kan heller ikke slippe for forkølelse hver gang. Men der er ingen grund til at være forkølet 4 gange om året når vi kan nøjes med 1 gang!

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account