Barcelona har mange tapasbarer at byde på, og de findes i mange forskellige udgaver. Der er de lidt lumre af slagsen med hovedsaglig modne mænd som kunder, og det ser mere ud som om de snakker om fodbold, drikker øl og ryger en hulens masse, end de egentlig er der for at spise. Så er der de mere moderne og strømlinede, hvor spisekortet som oftest ikke er proppet, det er lokalerne tilgengæld så. Det lykkedes ikke mig, at få plads ved bardisken på et par af disse steder, på trods af at jeg var alene. Der findes et utal tapasbarer ejet af asiatere, som byder på wokretter også, disse steder ser sjældent særlig hyggelige ud og har en meget skarp belysning.
Der er mange forklaringer på hvor tapas´en stammer fra, en lyder på at man stillede en tallerken ovenpå vinkanden med lidt mad for, at forhindre fluerne i at flyve ned i maden – tapas betyder nemlig: låg. En anden forklaring er, at kong Alfons X tilbage i 1200 tallet befalede, at der serveredes småretter til skænken for, at kunderne ikke skulle blive alt for berusede. Man drak nemlig en del mere vin dengang, især fordi vandet ikke var rent. Hvorom alting er, er det tydeligt at spanierne har taget tapas til sig som værende en hverdags spise, noget man lige smutter ind og får, noget man mødes med vennerne om og noget man byder sine småsultne børn.
Jeg har besøgt et par tapasbarer i Barcelona, og må sige at jeg ikke er begejstret. Retterne er alt for salte, og oftest tilberedt i forvejen, og varmes op i en microovn eller på en pande. I de retter der er hvidløg i, synes jeg, er decideret overdænget med hvidløg, i en sådan grad, at man ikke kan smage ingredienserne.
Ét sted var en undtagelse, Bar Pinotxo, der ligger i La Boqueria – her fik jeg to små fiskeretter/tapas. Tilberedt imens jeg så på det, superfriskt og meget meget lækkert! Den ene ret, var små grillstegte jomfruhummere, langostinos a la plancha, som stedet er meget kendt for. Den anden en hvidfisk af en art, dampet og lynstegt i en smule hvidløg.
Da jeg for et par år siden var på Lanzarote fik jeg nogle yderst lækre tapasretter, som også blev tilberedt efter bestilling. Disse, og dem jeg har fået serveret i København på tapas restauranter, må jeg sige er langt langt bedre end dem jeg har fået her i Barcelona. Det er skuffende, at de ikke respekterer råvarerne som de jo nærmest svømmer i, og værner stolte om tapas traditionen istedet.
Her på Madmagasinet.dk vil jeg det næste stykke tid komme med mine bud på små lækre tapasretter, eller appetizers om man vil.
La Cucina Nada.
Mums 😀 Jeg vil glæde mig så meget til de tapasretter….
Mange hilsner
Birthe