Æble sæson

Nu er æble sæsonen skudt i gang. Men faktisk er det ikke helt så simpelt! Der er mange forskellige æbler, som vokser i Danmark, derfor er der selvfølgelig også flere forskellige æble sæsoner. Man kan inddele æblesæsonen i 3 sektioner. Der er friske sommeræbler som man kan spise med det samme, fuldmodne efterårsæbler og vinteræbler, som er den der holder længst og har det mest kraftige smag. Herunder kommer en kort oversigt over de forskellige sorter og hvornår de er at plukke i de forskellige plantager rundt om i landet.

Sommeræbler August, september og lidt ind i oktober

Disse æbler er dem du for det meste finder i dit supermarked. Dog er det slet ikke til sammenligning, hvis du tager på rigtig æblerov og plukker dem direkte fra træerne. Hvis man tager på en frugt plantage, så er det rart at vide hvilke navne man skal spørge efter.

Discovery

Denne sort er et middelstort spiseæble. Det har en meget rød farve og smager sødt. Smagen i dette æble er perfekt til eksempelvis desserter og salater.

Guldborg

Dette æble er et lille grønt æble, med røde striber. Det er denne sort du forbinder med din mormors have. Den har en let syrlig smag som fylder meget i munden. Et rigtig frisk sommeræble som er god i en salat eller som et mellemmåltid.

Sunrise

Dette æble er et lille gyldent æble med røde kinder. Det er meget sødt og aromatisk. Ekstremt god til desserter eller spises friske.

Rød Gråsten

Middelstort rødt spiseæble med grønne farvetoner. Det har en fantastisk sprødhed, er saftigt og har en syrlig-sød smag. Det er desuden et meget populært æble i Danmark og går under betegnelsen som Danmarks nationalæble.

Efterårsæbler – Oktober, november og december

Rød Aroma
Denne sort er middelstore sensommeræbler, som har en stærk aromatisk smag. Denne sort ligger meget nært beslægtet med Filippa og Ingrid Marie Æbler. De er desuden sprøde og smager skønt direkte fra træerne. Disse æbler er også gode i både desserter og salater.

Gala Must
Middelstort rødt spiseæble med gule farvetoner. De er meget saftige og har en meget sød smag. Disse æbler er meget populære i børns madpakker.

Elstar

Denne sort er et mellemstort rød-gult spiseæble. Den er fast og saftig i køddet med en mild og fin syrlig-sød smag. Denne sort ligger nær beslægtet med Golden Delicious og Ingrid Marie æbler. Et rigtig godt spiseæble, men er også velegnet til madlavning. I dag er denne sort meget populær og kan bruges i rigtigt mange forskellige retter. Det kan faktisk bruges i stort set alt slags mad!

Rød Ingrid Marie
Disse æbler er mellemstore og meget mørkerøde. De har en fast og saftig smag, som er syrlig-sød. Den anbefales også i madlavning og bagning, men er også rigtig god, hvis man elsker lidt mere syrlige æbler. Denne sort er virkelig smukke i sorbet, da æblerne giver en utrolig smukke farve fra sig.

Cox Orange
Cox Orange æbler er mellemstore og har en farve der er rød og grøn. Det er et spiseæble med en sødlig smag. Kødet er halvtørt og fast. Det er specielt anbefalet til bagværk, madlavning, desserter og salater. Denne sort bruges især til kompot, mos, most og grød.

Holsteiner Cox
Disse æbler er mellemstore. De er spættet rødgule og er spiseæbler. Kødet er fast og saftigt og har en syrlig aroma. Den minder om Cox Orange i smagen.

Rubens
Rubens æbler er spiseæbler med lyserød kind. Den er fast og saftig i kødet og er et sødt æble med lidt bid i.

Belle de Boskoop
Dette æble er det vi i Danmark kender som det klassiske madæble. Det er mellemstort og har farven rød-grønt. Dette er et meget syrligt æble, hvilket har gjort det populært i madlavning, salater og bagværk. Især er denne sort lækker i retter med rodfrugter!

Pigeon
Denne sort er meget små æbler. Det er spiseæbler, som er faste i kødet. Kødet er hvidt og tørt. Pigeon æbler har en meget karakteristisk smag som er syrlig-sød, som godt kan minde om nødder. Det er velegnet i salater, til lynstegning eller desserter. Pigeon æbler bruges især til most, sirup og i vinter retter som eksempelvis vildt. Disse æbler bruges ofte til dekration.

Vinteræbler – Januar, februar, marts og april
Mellemstore rødgule spiseæbler. De har en syrlig-sød krydret smag. De er lækre at spise direkte fra træerne med også rigtig god i madlavning.

Rigtig mange æbler, som du selv plukker, kan faktisk holde sig utroligt længe, hvis du opbevare dem rigtigt. De har det bedst i en kasse udenfor i et skur, hvor de er gemt væk for mus og andre overvintrene dyr. Du kan eventuelt spørge plantage ejeren til råds, hvilke æbler der egner sig bedst til dette formål. God æblejagt!

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account