D – vitamin

Dansk navn: D-vitamin (calciferol)

Alment: Huden danner D-vitamin, når den kommer i sollys. Derfor er vi i de mørke vintermåneder også afhængige af D-vitamin fra kosten – bl.a. fra fede fisk, smør, æggeblomme og mælk. D-vitamin er vigtigt for knogler og muskler.Mennesket kan selv lave D-vitamin. Det sker i huden, når den udsættes for sollys. Men for mennesker, der bor højt mod nord (som danskere) er solmængden for lille i vintermånederne til at der kan dannes D-vitamin i huden, hvorfor vi også her i landet er afhængig af indtagelsen gennem kosten.De anbefalede daglige tilførsler er 5 mikrogram for aldersgruppen 4-60 år, medens yngre og ældre anbefales 10 mikrogram. D-vitaminindtagelsen gennem kosten i Danmark er i sammenligning med de anbefalede tilførsler lav, 1,5-2 mikrogram for børn og 2,5-3 mikrogram for voksne.

Naturlig forekomst: D-vitamin findes i et begrænset antal levnedsmidler, først og fremmest fede fisk, men også til en vis grad i smør, æggeblomme og mælk. Det må formodes, at en væsentlig, men ukendt, del af behovet for D-vitamin dækkes ved ophold udendørs.

Funktion: D-vitamin regulerer indholdet af calcium i blodet. Hvis calciumindholdet i blodet nedsættes, øges produktionen af et hormon i biskjoldbruskkirtlen. Dette hormon fremmer dannelsen af aktivt D-vitamin i nyrerne. Vitaminet kan herefter frigøre calcium fra knoglerne, øge calciumoptagelsen fra tarmen og øge tilbageholdelsen af calcium i nyrerne. Alle disse virkninger vil medføre, at calciumindholdet i blodet øges.

D-vitamin mangel

Mangel: D-vitaminmangel giver hos børn rakitis (også kaldet engelsk syge), som viser sig ved forstyrrelser af knoglevæksten med blødhed af kranieknogler hos spædbørn og fortykkelse af håndled og ribbensbrusk hos småbørn. Når barnet begynder at gå, og knoglerne belastes, opstår der rygskævhed, krumme ben (hjulben, kalveknæ) og bækkenforsnævringer. Rakitis er meget sjælden i Danmark, men kan ses hos mørklødede og tildækkede indvandrerbørn. Voksne med D-vitaminmangel har knoglesmerter og dårlig muskelfunktion, især af de store muskler omkring hoften og benene. D-vitaminmangel hos voksne ses hos ældre mennesker, som f.eks. på grund af gangbesvær kommer sjældent ud i solen. I nogle undersøgelser er der fundet D-vitaminmangel hos en femtedel af alle ældre patienter, der indlægges med knoglebrud (brud af lårbenet) som følge af osteoporose. (kilde: www.sundhed.dk)

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account