Almindelig Agurk

Almindelig Agurk (fin grøntsag)

I Danmark spise vi enormt meget agurk. Men spørgsmålet er hvor meget vi egentlig ved om agurken. Vi er alle sammen klar over hvor og hvornår den er bedst og kan rent faktisk smage agurken blot vi tænker på den, trods den ikke har en særlig kraftig smag. Uheldigvis er der rigtig meget vi ikke ved om agurken.

Den agurk, som er mest udbredt i Danmark er den agurk, som hedder Almindelig Agurk også kaldet cucumis sativus. Den almindelige agurk går også under navnet ”slangeagurk”. Agurken er i slægt med græskarfamilien.  Curumis-slægten er stor og omfatter udover ”slangeagurken også drueagurker og asier. Den almindelige agurk er en etårig plante, en krybende plante med store, ruhårede blade. Planten har det bedst med lidt hjælp af en snor, så den har noget at klatre op ad. Almindelig Agurk har gule blomster og trives godt i danske drivhuse. Agurken har sæson i April-November.

agurkeplanten stammer fra det nordlige Indien. Her vokser den vildt ved foden af Himalayabjergene. Den agurk vi kender, har været dyrket i mindst 3000 år bl.a. i Kina. Den vildtlevende Agurkeplante er en anelse mere bitter i smagen. I det gamle Ægypten var Agurken kendt, fordi man brugte den i udsmykninger i templerne. Fra Ægypten bredte den sig til de øvrige Middelhavslande og senere blev den spredt af romerne til resten af Europa. Agurken har været kendt gennem hele middelalderen, men først i dette århundrede er den blevet almindelig spise i Danmark i den form vi kender den i dag.

Mange mennesker tror rent faktisk at agurken er en grøntsag. Men rent botanisk set er agurken et bær!

Plantens frugt, som er den agurk vi spiser, er normalt grønne og omkring 30 cm lange og ca. 4 cm i diameter. Den grønne agurk som vi kender den er faktisk en umoden frugt, hvor de udviklede frø sidder i seks rækker. Før i tiden har det været problematisk med den bitre smag, men i dag er det nemt at udvikle agurker med en behagelig smag, som ikke er bitter. Hovedindholdet i agurken er vand ca. 96-97 %. Derfor er energi indholdet meget lavt. Derudover indeholder agurken små mængder af vitamin C og kalium.

Agurk, rå

Energi pr. 100g

Indhold pr. 100g

Energifordeling %

51

KJ

12.2

kcal
Protein

0.7g

Kulhydrat

2.1g

Fedt

0.1g

Protein

23.3 %

Kulhydrat

70 %

Fedt

7 %

 

 

 

 

Når man køber agurk i supermarkeder, så er der flere forskellige ”skader” man skal kigge efter. Typiske fejl kan være køleskader, som eksempelvis indsunkne pletter. Udtørring så som rynket-hed. Fremskreden frøudvikling (fortykkelse i blomsterenden). Når agurken er købt, er det ideelt at opbevare den ved 7-14 ◦C. Fugtigheden skal være ca. 95-100 %, afhængig af sorten. Agurken har en holdbarhed på ca. 8-10 dage ved den rette temperatur.

Det kan lade sig gøre at nedfryse agurk. Man skære den i tynde skiver og fryser den i passende portioner. Man skal tø den op i en stærk eddikemarinade, da den trækker vandet ud af agurken.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *