De fleste kender i dag til parmesanost og har med stor fornøjelse inddraget den i køkkenet.
Ligesom parmesan er gruyere en fast ost, men den er faktisk nærmere beslægtet med emmentaler end den er med parmesan.
Gruyere stammer fra Schweiz og blev oprindeligt produceret i og omkring landsbyen af samme navn.
Osten har en rigtig dejlig og aromatisk smag, som jeg holder meget af.
Der går 400 liter mælk til en ost på 35 kg* og dette afspejler også prisen, som gerne ligger omkring 250 kr. pr. kg. når jeg køber den hos min lokale ostedame.
Brug osten i en salat, som en del af et ostebord, tapas eller som her, hvor jeg har brugt det på brød en dag, hvor vi manglede lidt tilbehør til en omgang tomatsuppe.
Den smager skønt sammen med frugt, nødder og sennep.
Jeg havde en rest hvidt brød, som trængte til at blive brugt og en lille skive gruyere tilbage i køleskabet, hvilket på et øjeblik blev omdannet til disse lækre brød.
Selvom dit brød er blevet lidt tørt og kedeligt kan det sagtens bruges til en ret som denne, så smid det endeligt ikke ud. Jeg brugte en rest af det græske landbrød, som du også kan finde her på siden.
Gruyerebrød (2 stk)
- 2 tynde skiver hvidt brød
- 2 tsk. dijonsennep
- 1 tsk. frisk timian
- 1 dl. finrevet gruyereost (parmesan kan også bruges)
Smør brødskiverne med sennep og drys timian over.
Fordel osten over hvert brød.
Rist dem under ovngrillen ved høj temperatur, til brødet er sprødt og osten smeltet.
Kilde: www.net-ost.dk
For pokker da, hvor lyder det godt 🙂
Mange hilsner
Birthe
De var også gode og tør godt indrømme, at jeg også kom til at spise et af Kristians, haha:)