Jeg har lige været et par dage i København, og øverst på listen over oplevelser stod der, at jeg skulle ind i Magasin og prøve at købe en pose med mel, som man maler selv, præcis som var det en pose kaffebønner.
Det er Majbøllegård der står bag denne “nye” opfindelse og på deres hjemmeside kan man se, hvor melet kan males og købes.
Lidt synd at det ikke økologisk mel, men i dette tilfælde var jeg faktisk “ligeglad” for det skulle bare prøves.
Nu er jeg så hjem kommet med min pose “guld” og jeg glæder mig som et lille barn til at bage af mit helt eget mel.
Jeg vil bage groft brød – det kommer jo helt af sig selv – det er jo 100% fuldkorn, når det er hele kerner man maler i møllen. Og ingen tvivl om at det skal bages med kærlighed og omtanke.
Spelt og Hvid Hvede brød:
- 25 gram økologisk gær
- 5 dl lunken vand
- 2 dl kvark 1% eller hytteost (andet surmælks produkt kan også bruges, det er bare vigtigt at få det syrlige med i et fuldkornsbrød, det gavner optagelsen af de gode ting i brødet, og hindrer at det bliver så let tørt)
røres godt sammen i røremaskinen
- 2 tsk citronsaft (øger hæveevnen på mel uden tilsat ascorbinsyre)
- 2 tsk salt
- ½ spsk honning (kan udelades, men gæren elsker det)
- 1 spsk oliven eller raps olie
- 200 gram grahamsspelt
- 250 gram hvid hvede mel
- 200 gram hvedemel
Køres i røremaskinen i ca. 10 minutter til det trækker lange tråde.
hæver lunt i et par timer
spændes op til et brød og kommes i en brødform eller en hævekurv
og efterhæver til det er flot og luftigt – ca 30 minutter.
bages ved 230 grader i 15 minutter, skru ned til 200 grader og bag det videre i ca. 30 minutter til kernetemperaturen er 100 grader.
Tages ud og køler på en rist – hvis man kan vente så længe 🙂
god appetit
Kitty