Det er blevet december, og den søde juletid er over os. De kommende uger står i familiens, hyggens og gavernes tegn. Men én ting er naturligvis hævet over alt andet, og det er selvfølgelig julemaden!
Herhjemme har mange familier meget faste traditioner, når det kommer til julemad. Over de seneste år er vi også blevet meget mere opmærksomme på værdien i at vælge økologi. Udover at dyrene som regel også vil have haft en sundere og bedre opvækst, vil du også opleve en markant bedre smag.
Men hvordan får man det meste ud af sin økologiske julemad? Og hvad er nogle af de helt essentielle ting, du skal have i køleskabet, når julen er over os?
En lækker, økologisk and
Anden er meget populært i juletiden, men kan selvfølgelig også nydes på andre tider af året. Men til jul anbefaler vi selvfølgelig, at du gør det ekstra lækkert og serverer en økologisk and. Den vil både imponere dine gæster og sikre god julestemning ved bordet.
Økologiske ænder har, ulig konventionelle ænder til mad, fri adgang til svømmevand og rigelig med plads til at boltre sig i. Det tager typisk også længere tid at opdrage økologiske ænder, fordi de først kan slagtes efter 50 til 90 dage, afhængig af hvilket kød, der skal serveres. Det har også den virkning, at berberi andebryst og andre snit fra anden, vil være saftigere og give en langt bedre smagsoplevelse.
Økologisk gris
Ligesom med anden er flæskestegen en vaskeægte juleklassiker. Mange familier sværger til grisen, når julemenuen skal planlægges, og en økologisk gris er bedst af flere grunde: Smagen er ofte bedre, og grisen har haft et godt liv, før turen gik til slagteri.
Økologiske pattegrise fødes i hytter på friland og må tidligst tages fra moderen efter 49 dage. De fordres desuden med økologisk grovfoder og modtager kun antibiotika eller anden medicin, hvis de er blevet syge. Økologiske grise bliver derfor sjældent lige så store som konventionelle, men fordi de har haft mere rum til at bevæge sig, vil du typisk få snit, der er bedre og indeholder mindre fedt.
Nødder og ost
Valnødder, mandler, hasselnødder og cashewnødder. Der er bare noget med jul og nødder, der går hånd i hånd. Uanset hvor mange sociale events du skal til i december, vil der formentlig være en skål med nødder, du kan sætte tænderne i.
Nødder er desuden mættende og er nemme at kombinere med et væld af salater og grønne retter, hvis du får vegetarer på besøg og skal sikre, at de også får et fyldigt og mættende måltid.
På samme måde er ost en vigtig del af julens mad, og alle køleskabe bør kunne tilbyde lækre oste i juletiden. Når du skal vælge oste til julemiddage, er det næsten svært at undgå den klassiske ostetallerken. Den kan dog til tider godt være ganske heftig, så hvis anden, grisen og saucen allerede ligger tungt, kan det være smart at vælge en ost, der er lidt mildere og cremet. Hvis det suppleres med et godt hjemmebagt brød, vil din julemad altid være et hit blandt alle gæster.