Dansk navn: B1-vitamin (tiamin)
Alment: B1-vitaminet findes i mange af vores fødevarer, og de fleste danskere får nok gennem kosten. Specielt alkoholikere er i fare for at udvikle mangelsygdomme. Tiamin i kosten findes enten som frit tiamin i planter eller i aktiv form, som tiaminpyrofosfat (TPP), i dyr. Det samlede kropsindhold i mennesket er ca. 30 mg. Anbefalede daglige indtagelser for voksne er 1,1-1,4 mg, noget lavere for børn og højere for gravide og ammende. Indtagelsen i Danmark svarer til de anbefalede værdier.Tiamin bruges forebyggede af tiaminmangel. Behandling af mangel ved alkoholisk nervebetændelse. Som regel vil der være tale om en mangel på flere af B-vitaminerne, hvorfor indtagelse af hele B-vitaminkomplekset er at foretrække.
Naturlig forekomst: Tiamin forekommer udbredt i vores levnedsmidler. Specielt gode kilder er magert svinekød og bælgfrugter.
Funktion: TPP deltager i mange enzymatiske reaktioner i kulhydrat- og energiomsætningen. En speciel form for tiamin, tiamin trifosfat er koncentreret i nervevæv og muskelvæv, hvor det sandsynligvis deltager signaloverførslen.
B1 – vitamin mangel
Mangel: Kronisk alkoholmisbrug giver hyppigt anledning til B1-vitamin tiamin mangel, som skyldes en kombination af 1) nedsat indtagelse pga. dårlige kostvaner, 2) nedsat optagelse pga. ødelæggelse af tarmen og 3) dårlig udnyttelse pga. skade på leveren.Den klassiske kostbetingede mangeltilstand kaldes beri-beri og viser sig ved væskeophobning som følge af dårligt hjerte (våd beri-beri) og/eller nervebetændelse (tør beri-beri). Ved tiaminmangel i forbindelse med alkoholmisbrug er nervebetændelse, muskelsvækkelse og gangforstyrrelser almindelig. Tiaminmangel kan måske også spille en rolle for de medfødte fødselsskader, man kan se ved indtagelse af alkohol tidligt i graviditeten. (kilde: www.sundhed.dk)