A-vitamin

Dansk navn: A-vitamin

Alment: A-vitamin er nødvendig for bl.a. synet, kroppens overfladeceller og fosterets udvikling. Det findes i mange fødevarer, og og det er nok for de fleste. For meget A-vitamin kan være direkte skadeligt – ikke mindst for gravide. Retinol hedder den form for A-vitamin, der findes i animalske levnedsmidler. I vegetabilske levnedsmidler findes A-vitamin i form af karotener, der til en vis grad kan omdannes til retinol i organismen (se beta-karoten). Da der findes mange stoffer med A-vitaminvirkning angives den samlede indtagelse af A-vitamin oftest som retinolækvivalenter. Et mikrogram retinol er det samme som 1 retinolækvivalent.De anbefalede daglige indtagelser er for voksne mænd 900 retinolækvivalenter (svarende til 900 mikrogram retinol) og for voksne kvinder 800 retinolækvivalenter, under amning dog 1.200 retinolækvivalenter. Indtagelsen er høj her i landet i forhold til de anbefalede niveauer. Karotener bidrager med ca. 1/3 af den samlede indtagelse.

Naturlig forekomst: A-vitamin i form af retinol findes især i lever, æg, mejeriprodukter (mælk, smør, ost) og fisk. I margarine er A-vitamin tilsat til et niveau, så det indeholder lige så meget som smør. I vegetabilske levnedsmidler, især de stærkt farvede grøntsager og frugter, findes A-vitamin i form af karotener.

Funktion: A-vitamin er nødvendig for normal funktion af synet, specielt i dunkel belysning. Vitaminet er desuden nødvendigt for at kroppens overfladeceller udvikles normalt. Vi ved også, at A-vitamin spiller en meget vigtig rolle for fosterets udvikling, idet vitaminet styrer den trinvise dannelse af fosterets organer tidligt i graviditeten. A-vitamin er desuden indblandet i en lang række andre funktioner, bl.a. immunforsvaret og sædcelleproduktionen samt smag og appetit.

A-vitamin mangel

Mangel: A-vitaminmangel er meget almindelig i u-lande og viser sig først ved natteblindhed. Senere bliver øjets hornhinde uklar og øjenslimhinderne udtørres. Hos omkring ½ million børn årligt ender A-vitaminmangel med blindhed. Sideløbende med forandringerne i øjet kommer der hudforandringer, hyppige infektioner og øget dødelighed. Mangelsymptomer ses kun meget sjældent her i landet. (kilde: www.sundhed.dk)

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account