Kantarel (grov grøntsag)

Kantarel (grov grøntsag)

Kantarel (Cantharéllus cibárius) er en meget fin spisesvamp, som høre under kategorien grove grøntsager. Det gør den fordi den har et højt indhold af kostfibre. Faktisk har den hele 5 gram kostfibre pr 100 gram. Kantarellen har også et højt indhold af A-vitamin beta-caroten og indeholder mineralet Kalium. Kantareller har en god holdbarhed. Den er ret at genkender, så der er ingen farlige forvekslinger, hvis du selv går på opdagelse i skovbunden.

Den er formet som en lille tragt med en bølget rand. Den måler ca. 10 cm i diameter og lamellerne er gaffeldelte og løber langt ned af stokken på svampen. Der er en meget uskarp linje mellem hat og stok, det går nærmest ud i ét. Kantarellen har en gennemsnitlig højde på 3-10 cm. Stokken måler 2-6 cm og er ½-1½ cm i tykkelse. Kantarellens konsistens er fast i kødet og beskrives som æggegul med en farvevariation som en æggeblomme. Kantarellens smag er en smule skarp, men smagen skal forsvinde når den bliver tilberedt. Man spiser ikke kantareller rå! Grunden til kantarellen har udviklet den skarpe smag er, at den på den måde kan holde snegle, orme og andre fjender væk. Det er grunden til at man næsten aldrig finder beskadigede kantareller. Det er en fortrinlig forsvarsopbygning! Kantarellen har en duft, som minder om abrikos. Hvis man tilbereder den rigtigt, så er det en af Danmarks bedste spisesvampe.

Den almindelige kantarel, som er den vi kender bedst, er mykorrhizadanner med mange træarter. Den vokser nemlig sammen med både bøg, eg, birk men faktisk og på heden og der står gerne fyrretræer i nærheden. Derfor kan man både finde den i løvskov og i nåleskov. I Danmark er den at finde over hele landet, men vokser dog kun, hvor der er træer i nærheden. Den kan bedst lide fattig jordbund med passende sur jord. Kantarellen springer bedst ud efter meget regn allerede i juli måned, men der er flest omkring august. Dog kan den findes helt frem til november måned.

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account