Kartofler i nye klæder

Den gør ikke meget væsen af sig, kartoflen. Hverken form eller farve kan vel ærligt talt siges at være specielt indbydende. Men hvad den mangler i ydre skønhed, opvejes til gengæld af fordele som pris, vitaminer og lavt kalorieantal. Vidste du for eksempel, at en mellemstor kartoffel kun indeholder 110 kalorier? Eller at kartofler indeholder en god portion B6- og C-vitaminer? Så måske skulle du overveje det en ekstra gang næste gang, du triller forbi grøntsagsafdelingen på vej hen mod hylderne med ris og pasta.

“Jamen, jeg hader kogte kartofler”, vil du måske indvende. Og ja, vi kender vist alle de hvide udkogte kartofler, som bliver mere og mere triste, som vinteren skrider frem. Det er der heldigvis råd for. Prøv at ‘google’ nedenstående kartoffelretter, og kom i gang med at bruge kartoflen på nye spændende måder:

  • Gnocchi
    Gnocchi (udtales ‘noki) stammer fra Italien og betyder “lille knude”. De små kugler laves af mel og kartofler og er et godt alternativ til pasta. De kan købes i mange velassorterede supermarkeder eller du kan selv koge dem, hvis du har god tid. Spis dem for eksempel med en god hjemmelavet tomatsauce eller med pesto. 

  • Kartoffelpizza
    Kartoffelpizza er som regel et hit hos både store og små i familien. Brug helt tynde skiver rå kartoffel – eller kog dem let i 2-3 minutter. Drys ost på udrullet pizzadej, fordel kartoffelskiverne på dejen, tilføj baconskiver og drys med rosemarin. Bag pizzaen i en meget varm ovn til bunden er sprød. 

  • Spansk omelet
    Kartoflen er også velkendt i det spanske køkken, og omelet med kartofler og løg er en spansk klassiker. Kartofler og senere løg ristes på panden, og – når disse er møre – tilsættes æggemassen. Den er god både til frokost eller en let aftensmad. 

  • Kartoffelsuppe
    Kartoffelsuppe er både nærende, billig og ikke mindst dejlig let at lave. Drys evt. med ristede bacontern og server med ristet rugbrød. 

  • Røsti
    Røsti stammer oprindeligt fra Schweitz og bruges som tilbehør til kødretter. De laves af groft revne kartofler, som steges på panden. Man kan enten lave én stor røsti der fylder hele panden eller steget flere mindre røsti. 

  • Jacket potatoes (bagte kartofler med fyld)
    Bagte kartofler med fyld har i mange år været en populær ret i England både som fast food og på restauranter. Varianterne er talrige. Prøv for eksempel enten ost, tunsalat, chili con carne eller bacon & kylling som topping. 

  • Kartoffelbrød
    Prøv at brug kogte, usaltede og moste kartofler næste gang du bager. Med lidt most kartoffel i dejen holder brødet sig frisk længere. 

  • Chips
    Det er slet ikke så svært at lave sine egne chips. De både smager bedre og er sundere. Skær kartoflerne i tynde skiver, gerne på en mandolin, bland med lidt olie, spred kartoffelskiverne ud på en bageplade og drys med salt. Bag dem i en meget varm ovn, indtil de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist. Husk at du kan tilføje dit favoritkrydderi for at gøre dem endnu bedre. Prøv for eksempel med salt/peber, hvidløgspulver, paprika eller revet parmesanost. Det skal gøres så snart chipsene kommer ud af ovnen. 

  • Pommes frites
    De klassiske hjemmelavede pommes frites skal dog ikke glemmes her. Det bedste resultat fås, hvis du bruger bagekartofler.

 

Bon appetit!

1 Comment
  1. Kartofler som Kostfibre.
    En nem måde at få sine kostfibre på, er Naturlic fiber som er fra kartofler, et dansk Naturprodukt bestående af 70% kostfibre.
    Et sundt suplement som kan puttes i alt slags madlavning og så er det glutenfri og godt for mave og fordøjelsen 🙂

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account