Tomat (fine grønstager)
Tomaten er en af de ”grøntsager” vi ved alt for lidt om. Botanisk set er Tomaten et frugt!
Tomat planten, også kaldet Solanum lycepersicum, er en enårig urt. Den vokser opad, men senere vil planten lægge sig ned. Det kan derfor være en fordel at støtte tomat planten med en snor. Stænglen og bladene sidder tæt bevokset og er fyldt med små hår og kirtler. Bladene sidder spredt. Over og underside er ensartet grågrønne. Planten har gule blomster, som er samlet i små klaser. Blomstringen sker så snart planten har samlet kræfter nok, og fortsætter helt ind til efteråret. Tomaten er rent faktisk et stort bær. Frugten på tomatplanten er først lysegrønne. Herefter skifter de farve til gule og i modenhed er de røde, som vi kender dem i supermarkederne. Alle dele på planten er giftige, derfor er det kun på grund af bærrene (tomaterne), at man dyrker dem. Tomaten har et vandindhold, som er højere en 90 %. Frøene i tomaten kan hverken fordøjes af dyr eller mennesker, og kommer derfor uskadt igennem fordøjelses systemet. Planten kan i Danmark både dyrkes ude og inde i et drivhus. Hvis man vælger at dyrke tomat planten udenfor skal man være særlig opmærksom på dens store vandbehov. En moden Tomat plukkes af stilken. En moden tomat kan spottes på stilkens ende ud til tomaten. Den til altid være ”løs” når tomaten er i sin bedste modning.
Tomat planten hører hjemme ved Andesbjergene, hvor den vokser langs vandløb på grus i veldrænet bund. De kendte tomat sorter er efterkommere af kromosomfordoblede planter, som blev dyrket i Sydamerika før europæernes ankomst. Efter 1492 blev tomaten bragt til Europa af opdagelsesrejsende sammen med mange andre nye spændende planter som eksempelvis, majs, kartoffel og tobak.
Tomaten indeholder et højt indhold af A-vitamin og C-vitamin. Men indeholder ikke mange fibre, og tilhøre derfor kategorien ”fine grøntsager”. Tomaten anvendes i et bredt omfang i fødeindustrien. Man finder den både i en hel række færdigretter, som eksempelvis ketchup, chutney og tomatkoncentrat.
Der findes gensplejsede tomater, som indeholder et højt indhold af flavonoider. Disse er og ikke markedsført. Derudover findes der mange forskellige sorter heriblandt cherrytomater og bøftomater.