Når julemenuen bliver sat på bordet juleaften, er den længe ventet af alle, som sikkert har glædet sig til den gode mad i et helt år. Derfor skal den selvfølgelig serveres med den helt perfekte vin, så maden smager endnu bedre. At finde den helt perfekte vin kræver dog mere end at hive en tilfældig flaske frem, for hvis den skal smage rigtig godt sammen med maden, skal de to parter passe perfekt sammen.
Vin, der passer til madens fedme og vægt
Det er ingen hemmelighed, at den danske julemad er ret fed og tung, og derfor skal vinen også være det. Enkelte dele af julemenuen er dog også søde, for eksempel de brune kartofler og rødkålen, og derfor skal vinen også være tilpas tør og frugtig. Vinen til julemenuen har derudover godt af at have en høj mængde alkohol og frugtintensitet. Opfylder vinen disse krav er den nemlig både mere fyldig og har en tilpas frugtsødme, hvilket gør den til det perfekte match til julemaden. Disse kriterier findes i en frugtig rødvin, som samtidig har en god smag og er fyldig, og det er altså sådan en vin, man bør gå efter, når man er på jagt efter den helt perfekte vin til julemaden.
Den rette vin til dessertens sødme
Når det er tid til at sætte desserten på bordet, kan det godt betale sig at gemme den fyldige rødvin væk og erstatte den med en vin, der har lidt mere sødme. Da vinen som sagt har bedst af at matche maden, er det til desserten nødvendigt med en lidt sødere vin. Risalamanden som typisk har kirsebærsovs som prikken over i’et, hvilket gør retten mere sød, kræver dermed en vin, som er sødere end den, der bliver serveret til hovedretten.
Til dem, der ikke er de store tilhængere af risalamande, kan noget som brownies fungere som en utraditionel men ikke mindst vellidt dessert til julemiddagen, og her vil den samme vin også fungere, da denne dessert også kræver en vin, med en vis sødme. Det er altså ligegyldigt, om man går den traditionelle vej og serverer risalamande, eller om man finder på noget andet, for som tommelfingerregel gælder det blot, at den vin, der serveres sammen med desserten, skal være forholdsvis sød.
Hvidvin kan også være et godt valg
I forbindelse med julemaden er det typisk rødvinen, der bliver sat på bordet, men det er ikke alle, der er lige begejstrede for rødvin, og derfor kan det være godt også at have en alternativ til rødvinen i form af en god hvidvin. Hvidvinen er desuden rigtig god sammen med flæskestegen, så hvis man kun serverer flæsesteg, er det oplagt at vælge en hvidvin i stedet for en rødvin. Den hvidvin, der bliver serveret til julemaden, bør være fyldig, elegant og en smule sød, for så passer den perfekt sammen med flæsestegen, hvis kød egentlig ikke har en særlig kraftig smag, indtil det bliver serveret sammen med kartoflerne og rødkålen, som også har deres faste pladser på julebordet.
Køb rigeligt med vin
Det ville være lidt af en skam, hvis man under julemiddagen pludselig løber tør for vin. Det er bare ikke det samme at nyde julemaden uden et godt glas vin ved siden af, når nu maden har været lang tid undervejs og alle har glædet sig til den i et helt år. Sørg derfor for at købe rigeligt med flasker, så denne situation ikke er en, du skal bekymre dig om at ende i. Ender I ikke med at drikke det hele, kan vinen sagtens gemmes – også selvom den er åbnet. Det kræver blot, at den bliver opbevaret rigtigt. Læs mere her om opbevaring af en åben flaske vin. Hvis den vin, der er blevet nøje udvalgt til årets julemenu, viser sig at være rigtig god, er det også kun en fordel, at man har nogle ekstra flasker på lager til en anden god gang, hvor sådan en vin kunne passe ind.