Den 20. oktober gæstede fodboldspillerne fra FC København Camp Nou, hjemmebanen for F.C. Barcelona, og slap derfra med æren i behold. Der er helt sikkert lagt op til et spændende retur opgør, når de spanske mestre kommer til København.
For at lægge op til en perfekt fodboldoplevelse, kan man passende starte med en katalansk middag. Costa Brava på den spanske østkyst, oppe mod grænsen til Frankrig, er kendt for sine fisk: Zarzuela, fiskestuvning med skaldyr, havaborren fra Gerona samt Barcelonas havtaske med hvidløgscreme. Regionen indtjener, hvad der svarer til 20% af Spaniens BNP, og det catalanske køkken er et mix af fransk elegance og italiensk spontanitet.
Aioli er en spansk opfindelse, som går tilbage til år 100 e. Kr. Krydderiet safran er spansk, ligesom traditionen med at lade frugt og kød indgå i samme ret. Retter som kombinerer kød og skaldyr samt sorte ris med blæksprutter er også spanske.
Mandler, løg, auberginer og spinat er populære ingredienser på de spanske middagsborde. I Catalonien spiser man : escudella med kikærter og svinekød. Man har også sin egen bruschetta. Den hedder “pa amb tomaquet” – et brød gnedet med hvidløg, dyppet i olie og til sidst dækket af modne tomater. Man spiser også svampe, samt tomatsauce med bitter appelsinskal.
Catalanernes selvstændighed er indlysende og har ved flere lejligheder gjort regionen upopulær i det øvrige Spanien. De maurerne besatte den iberiske halvø, gik der ikke mange år, før de igen var ude af Catalonien. Derfor har de ikke så stor indflydelse dér, som i resten af Spanien, som de besatte i mere end 700 år.
Alligevel skal vi helt frem til 1970’erne før Catalanerne vendte sig ud mod verden. Men så tog det også fart. Man ville have kvalitetsvin. Man indførte temperaturkontrollerede gæringer i rustfri ståltanke. Det sammenholdt med beplantningen af franske druesorter er i dag et kapitel for sig. I dag har Catalonien en produktion af mousserende vin, Cava, som er større end selv Champagnes.
Efter to timers kørsel fra Barcelona, nordpå ad AP7, tæt på den franske grænse, ligger den spanke Michelin-restaurant elBulli, som flere år i træk har været kåret til verdens bedste restaurant, men i år måtte se sig overgået af danske Noma. Restauranten åbner hvert år den 1. februar og lukker 1. oktober. Så der er kamp om de 40 siddepladser i restauranten.
Et besøg på restauranten er for de fleste kun noget, man drømmer om. Man kan sagtens selv kreere en catalansk middag uden det helt store besvær og økonomisk kaos.
Primer plato (forret):
Bønne- og kartoffelsuppe:
- 2 spsk. olivenolie
- 2 hakkede løg
- 3 store melede kartofler
- 450 g. friskbælgede brede bønner
- 1 1/2 l. grøntsagsboullion
- 1 bdt. friskhakket koriander
- 1 1/4 dl. fløde evt. lidt ekstra
- Salt og peber
Kartoflerne skrælles og skæres i tern. Olien varmes op på en stor pande, og løgene steges i ca. 5 min. under omrøring. De skal være bløde. Kartoflerne tilsættes sammen med hovedparten af bønnerne. Herefter kommes bouillonen i og suppen bringes i kog. Lad derefter gryden simre i 5 min. Tilsæt korianderen og lad retten simre yderligere 10 min.
Blend suppen i en foodprocessor eller blender. Gerne i flere omgange. Hæld derefter suppen tilbage på en renset eller ren pande. Rør lidt ekstra fløde i. Gem evt. noget til pynt. Bland de sidste bønner og lidt frisk koriander i. Smag til med salt og peber.
Anret suppen i portionstallerkener og pynt med fløde og friske korianderblade.
Vin: Marqués de Alella Blanco 2008. Laudrup.dk
Plato fuerte (hovedret):
Fasanbryst med tomatconcassé og timianstegte kartofler:
- 4 fasanbryst
- 100 g. stenfri druer
- 250 g. champignon i skiver
- 100 g. tomater uden skin og kerner
- 50 g. smør
- 1 bdt. finthakket persille
Brystene dubbes tørre med et stykke køkkenrulle, hvorefter de krydres med salt og peber. Brysterne steges, ved god varme, på en pande i 3 min. på hver side. Krydres igen med salt og peber. Svampene ristes efterfølgende på samme pande lige før serveringen. Druer, tomater og hakket persille kommes ved.
Anret et stykke bryst på hver tallerken. Læg en skefuld af de ristede grøntsager ovenpå. Server timianstegte kartofler til.
Vin: Negra Barrica, Rosés Villa Penedes. Spanskevine.dk
Postre (Dessert):
Crema Catalana:
- 200 g. sukker
- 4 æggeblommer
- 1 stang kanel
- Strimlet skal af 1/2 usprøjtet citron
- 25 g. maizena
- 1/2 l. mælk
- Revet muscatnød
Pisk æggeblommer og sukker i en gryde til det skummer. Tilsæt kanelstang og citronsaft. Hæld herefter mælken i. Opvarm cremen under stadig omrøring til den begynder at størkne. DEN MÅ IKKE KOGE. Tag gryden af varmen og fjern kanelstangen. Fordel cremen i fire ildfaste dessertskåle. Lad det køle af og set dem i køleskabet. Drys resten af sukkeret samt revet muscatnød over lige inden servering. Sæt skålene i en forvarmet grill til sukkeret begynder at karamellisere*. Server straks.
* Hører man til dem, der vil gøre lidt ekstra ud af det, kan man investere i en brænder til at karamellisere sukkeret med.
Vin: Marfil Generós Sec. Alellavinicola.com
QUE APROVECHE – VELBEKOMME