Madplan – genvejen til tid og penge

Ulvetimen presser sig på – børnene er trætte efter en dag med leg og et højt aktivitetsniveau. Mor er stresset, fordi hun er kommet sent fra job, og far er først lige kommet ind ad døren, da ungerne begynder at råbe op om, at de er sultne.
Situationen kender mange af os – aftensmaden skal stå på bordet på præcis samme tid hver dag, og der er ikke tid til at tænke i hele og halve timer over, hvad der skal på bordet og hvem, der skal købe ind.

Men så hektisk behøves det ikke være. Løsningen er en madplan. For nogen afskrækker ordet med det samme, for det emmer af ingen spontanitet og alt for meget planlægning. Her til er kun at sige – prøv det!

I min egen familie har vi  haft stor succes med at planlægge ugens indkøb og syv dages aftensmad ad gangen. Som oftest er det søndag formiddag, der kigges i opskriftbøger og lures i reklameaviser for inspiration – det tager en god times tid at lave en god madplan. Her i familien forsøger vi at skabe en plan som indeholder kød, grønt og pasta,ris, kartofler hver uge – og så lige en dag med fisk.

En god idé er at gemme sine madplaner – for når der er lavet en håndfuld af dem, kan man for så vidt bare begynde forfra med den første, man lavede. Et andet sted at starte er internettet. Slå ordet madplan op på Google, og du vil blive overrasket over, hvor meget hjælp der er at hjælpe.

Husholdningsbudgettet nyder godt af madplanen. Med planlagte indkøb minimeres spontane impulskøb, som ofte er unødvendige – og madspildet gøres mindre. Finten her er nemlig, at man i madplanen kan tage hensyn til, at kødsaucen sagtens kan strækkes til to dage – en dag med ris en dag med pasta. Eller den kan bages i ovnen med kartoffelmos.
Måske vigtigst af alt sparer madplanen os for unødige diskussioner om, hvad vi skal spise – vi skal ikke i løbet af 10 minutter udtænke en kreativ og sund menu. Vi skal blot huske at få kødet op af fryseren, få fundet grøntsagerne frem og så gå i gang. Der bruges ligeledes mindre tid på indkøb, da der højest skal købes ind to gange ugentligt.

Herfra en klar anbefaling – prøv en madplan i en måned, og du vil være overbevist.

2 Comments
  1. MissMuffin 8 år ago

    Herhjemme bruger vi også flittigt madplaner selvom vi kun er 2 og hold op hvor sparer vi mange penge på det!
    Madspildet er minimalt, det er nemt, sundt og mere overskueligt at afprøve nue opskrifter, når tiden er sat af til det.

  2. Anne 8 år ago

    Jeg har også brugt madplaner i mange år og jeg synes, at det er en stor lettelse i hverdagen. Når først planen er på plads, skal man ikke tænke mere over, hvad man skal finde på, men kan bare købe ind efter indkøbslisten der bliver lavet samtidig. Det gør det også nemmere at få brugt de råvarer man har købt, da man på forhånd kan planlægge, at har man f.eks. porrer til overs fra mandagens middag, kan de passende indgå i en ret torsdag.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account