Mad mod halsbrand

Vi kender alle sammen følelsen, som altid kommer på de mest upassende tidspunkter. Halsbrænd! Den brændende følelse som mest af alt minder om at få syre hældt ned gennem halsen og hele vejen ned igennem spiserøret. Somme tider kan man føle det helt nede til den øverste den af maven. Heldigvis findes nogle ting du kan gøre godt mod dig selv for at bekæmpe og holde denne forfærdelige følelse væk.

Om du lider af enten sure opstød eller halsbrand, så kan du rent faktisk gøre noget ved problemet. De hyppigste problemer, som er årsag til dette er selvfølgelig den mad du indtager. Der findes både mad der kan hjælpe dig med lindringen af smerten, men også mad, som man absolut bør holde sig fra. Nogle mennesker er mere modtagelige for lidelser som denne end andre.

Hold dig langt væk

  • Løg og hvidløg kan få lukkemusklerne mellem mavesækken og spiserøret til at slappe af. Det er grunden til, at der er større risiko for at få mavesyre i spiserøret ved indtagelse af dette.
  • Pebermynte har samme effekt som løg og hvidløg.
  • Krydret mad kan for de fleste fremkalde halsbrand. Hvis du er en person, som lider specielt meget af halsbrand, så holde dig fra dette. Hvis du netop har erfaret dette, så prøv et måltid helt uden krydret mad og derefter et måltid med lidt mere krydderi osv. Det handler om at flytte grænsen for hvornår maven siger stop. Man kan tilvende sig til mange ting når man taler om mad, dette gælder også halsbrand.
  • Citrusfrugter og juicefrugter generelt er en firestarter, når vi taler om halsbrand. Citrusfrugter indeholder nemlig meget syre og hvis man spiser dem på tom mave er risikoen ekstra stor.
  • Tomater indeholder præcis ligesom citrusfrygter meget syre. Tomater virker derfor også halsbrand fremkaldende – især hvis de spises på tom mave.
  • Koffein virker også afslappende på lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør. Dermed får mavesyren nemmere ved at komme op o spiserøret og dermed forårsage halsbrand. Man bør derfor også holde sig fra alt hvad indeholde koffein eksempelvis kaffe.
  • Alkohol er en kendt årsag til halsbrand. Alkohol får generelt kroppen til at slappe af og ligeledes får den mavesækkens lukkemuskler til at slappe af. Hvis man ovenikøbet sammensætter alkohol med noget citrus, så er der dobbelt sandsynlighed for, at få halsbrand. Alkoholen forårsager specielt halsbrand lige efter man har indtaget et stort måltid mad.
  • Drikkevare med kulsyre får maven til at udspile sig og øger derved presset på lukkemusklen.
  • Fedt har indflydelse på fordøjelsen. Et højt indhold af fedt nedsætter hastigheden for hvor hurtigt mavesækken bliver tømt. Derved øger man presset på lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, hvilket igen kan føre til, at der kommer mavesyre op i spiserøret. Derfor er det en god idé at variere sin kost og passe på med alt for fed mad.
  • Kiks, knækbrød og tvebakker suger og er derfor ekstremt godt for maven. Vælg kiks med omhu, pas på med ikke at vælge fede kiks, tag i stedet fedtfattige. Brødvarianterne suger og neutraliserer mavesyren.
  • Banan er et kendt hjælpemiddel mod halsbrand. Banan indeholder nemlig syreneutraliserende stoffer.
  • Mandler indeholder også syreneutraliserende stoffer og har derfor også virkning på mavesyren og dens slimhinder.

Lindre halsbrand

  • Kiks, knækbrød og tvebakker suger og er derfor ekstremt godt for maven. Vælg kiks med omhu, pas på med ikke at vælge fede kiks, tag i stedet fedtfattige. Brødvarianterne suger og neutraliserer mavesyren.
  • Banan er et kendt hjælpemiddel mod halsbrand. Banan indeholder nemlig syreneutraliserende stoffer.
  • Mandler indeholder også syreneutraliserende stoffer og har derfor også virkning på mavesyren og dens slimhinder.
0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account