Halloween – Græskar Historie

Én af de ikoner vi husker aller bedst fra Halloween, er græskarlygten med det fjogede smil, som lyser op i natten. Men hvorfor tænde lys i et græskar?

Fra Jack of the Lantern til Græskarlygte

Historien stammer fra et gammelt sagn ”Stingy Jack”, som var en mand der levede et frygteligt liv. Han var bestemt ikke Guds søn, han både drak og opførte sig ikke ligefrem anstændigt. Det siges, at han engang var i et druknende kapdruk med fanden og da han skulle betale for, hvad han havde drukket for, så fik han selveste fanden til at forvandle sig til en sølvmønt, som han derefter skulle have betalt med. Men i stedet for at betale, så puttede han mønten direkte ned i sin pung, hvor der også lå et kors. Nu kunne fanden ikke forvandle sig tilbage.

Nu indgik fanden og Stingy Jack en aftale om, at Fanden ikke måtte genere Jack i et helt år og at han dermed heller ikke måtte kræve hans sjæl. Herefter blev korset fjernet. Det næste år narrede Jack Fanden til, at klatre op i et træ. Da Fanden var nået træet top, så skar han et kors i træet stamme, så Fanden ikke kunne komme ned igen. Nu måtte Fanden endnu engang indgå en aftale med Jack, da han gerne ville ned. Denne aftale gik ud på, at Fanden ikke måtte genere Jack i 10 år og dermed ikke kræve hans sjæl i de 10 år.

Da Jack døde og stod foran Himmelens port, så blev han afvist på grund af sin ukristne opførsel. Da han herefter henviste sig til Helvede blev han også vist væk på grund af sin aftale med Fanden. Men Fanden gav ham en lille stump gloende kull, som kunne lyse for ham på vejen tilbage til jorden. Dette stykke kul  lagde han i en udhulet roe og med denne lysende roe måtte han nu hvileløst vandre mellem himmel og jord. Deraf navnet ” Jack of the Lantern”, som senere blev til ”Jack O-Lantern”.

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account