Sunde Grøntsagen skal ikke længere være din evige dårlige samvittighed!

Har du svært ved at få de sunde grøntsager ned?

 

Så er du helt sikkert ikke den eneste! I dag er det desværre blevet en vane at putte ost og fløde i alle vores retter. Og pludselig er der ingen grøntsager på tallerknen. Man kan nemt og enkelt indtage vitaminer gennem vitaminpiller, men det er slet ikke den samme erstatning og faktisk kan det ikke lade sig gøre at optage alle vitaminer på den måde. Heldigvis er der rigtig mange gode muligheder for at lave den sure grøntsags-pligt til en lyst. Her er nogle rigtige lækre måder at gøre grøntsager til en nem del af din hverdag- derfor skal grøntsagen ikke længere være din evige dårlige samvittighed!

Som nævnt indeholder grøntsager livsvigtige næringsstoffer og vitaminer og dem bør du spise hvis du ønsker at have et godt helbred og leve bare en smule sundt. Vi kender alle sammen smoothies bestående af lækre jordbær og modne bananer. En grøntsags-smoothie lyder måske ikke umiddelbart som en oplagt drik, men bare vent til den får dit mundvand til at løbe! Når du først har fundet din helt rigtige smoothie, ja så har du vejen til en sund hverdag og så behøver du ikke længere have dårlig samvittighed.

Der findes uendelig mange kombinationer, men det vigtigste er egentlig at du finder den kombination, der passer til dig. Et godt trick er at pifte smoothien op med f.eks. ingefær, chili, mynte eller lime. Forestil dig nu, at du ikke længere behøver bruge oceaner af tid på at stå i flere timer og tilberede en fintsnittet salat før dine måltider. Nu kan du starte dit måltid med en lækker smoothie, som du med garanti vil elske.

 

Der er flere fordele ved at indtage grøntsager på denne måde. Vidste du for eksempel at der er langt flere næringsstoffer og vitaminer i rå grøntsager, end kogte? Når grøntsager varmes op forsvinder der nemlig rigtig mange gode vitaminer. Helt op til 60 procent af B oh C-vitaminerne kan eksempelvis gå tabt i kogevandet. Eksempelvis er broccoli meget sart over for varmen. Derfor kan det være en stor fordel at sætte sig mere grundigt ind i hvilke grøntsager du bør indtage rå. Men først og fremmest handler det om at gøre denne nye levevej spændende og derfor er det først og fremmest vigtigst du finder noget du kan lide. Så kan du senere begynde at sætte dig mere ind i hvilke grøntsager der er bedst.

 

Vitaminerne

Lige under skrællen på alle grøntsager sidder vitaminerne. Hvis du ønsker at udnytte størst muligt at vitaminerne er det en kæmpe fordel at indtage dem som eksempelvis i blendet form. Nu bliver vitaminerne blendet med i drikken og intet går til spilde. Mange grøntsager er særdeles rige på A-vitaminer, som både har betydning for forbrændingen, essentiel for synet og er en effektiv antioxidant. Antioxidanter genopbygger cellerne i kroppen og er bl.a. med til at sikre din hud er sund og mindske risikoen for rynker. A-vitaminer er også et fedtopløseligt vitamin og derfor skal man faktisk altid indtage en smule fedt samtidig for at kunne optage vitaminerne. Derfor kan man med stor fordel hælde en smule olivenolie i smoothien, eller blande en halv avocado eller lidt nødder i. Det giver selvfølgelig og et lille pift til smagen, som slet ikke er så tosset!

Følger du årstidernes frugt og grønt sikre du dig den bedste dækning af vitaminer. Det er vigtigt at få med, at disse smoothie ikke kan erstatte et normalt måltid, men er ideelt at supplere. Hvis ikke du er så vild med smoothie er der råd at hente. Man kan med en opsparing investere i en juice-blender. Med den får du også alle vitaminer med. Den fint blender grøntsagerne så meget at det kan indtaget som juice.

 

Grøntsagens sunde fordele
Ingefær: Ingefær er grøntsagernes elefantmand. Den stammer fra Asien, hvor den har været brugt i tusindvis af år til at behandle alverdens dårligdomme lige fra forkølelse, kvalme og gigt til generelle smerter i kroppen samt fx maveproblemer.

 

Persille: Persille sprudler af sundhed og smager lækkert sammen med de fleste grøntsager. Derfor bør du bruge persille i store mængder. Persille er særlig rig på både A- og C-vitamin samt jern, magnesium og kalium.

 

Spinat: Spinaten er som mange husker Skipper skræks favoritgrøntsag, fordi det indeholder masser af vitaminer og mineraler samt stoffet phytoecdy, som øger produktionen af muskelmasse med helt op til 20 %. De små frosne fugler gør almindelige isterninger, som du ellers ville tilføje i din smoothie, overflødige.

Mynte: De æteriske olier fra mynte kan mere end blot lindre ømme muskler. Forskning tyder nemlig på, at mynte også kan bekæmpe infektioner og er i stand til at øge gennemstrømning af kalcium til muskelcellerne.

 

Lime: Lime stammer fra Sydøstasien, hvorfra den blev importeret til Europa omkring det 13. århundrede. Lime er smagsmæssigt elegant placeret mellem citronen og appelsinen. Den er fyldt med C-vitaminer og er fyldt med antioxidanter. Derudover giver den en forfriskende smag i smoothien.

 

Du kan selvfølgelig selv sammensætte og eksperimenterer med dine grøntsager, men her på siden vil du kunne finde nogle eksempler på lækre opskrifter, som du kan tage udgangspunkt i.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account