Ny kogebog – Let og lækkert – til hverdag og fest

Let og lækkert mad til hverdag og fest

Let og lækkert – til hverdag og fest udkommer d. 28. februar 2011 og er skrevet af Bo Christiansen.

Forsiden af Let og lækkert - til hverdag og fest

Efter små 4 år er det endelig lykkedes at få lavet denne fantastiske kogebog. Siden min seneste bog udkom i efteråret 2006, er der sket meget – ikke kun hvad angår maden. Jeg er blevet far til to skønne unger – en søn på 3½ og en datter på nu 6 måneder. Det har givet mig, som person, utrolig mange glæder og fantastiske oplevelser – oplevelser som også inkluderer madlavning, da min søn elsker at hjælpe til i køkkenet og ikke mindst med at dække bord. Mad er for mig, og min familie, en unik måde at være sammen på og få en masse gode stunder – og lære, at det at lave mad ikke behøver være en sur pligt, men noget man kan være fælles om selvom ens børn er meget små. Min søn har været en trofast hjælper siden han selv kunne sidde oprejst og har tilbragt mange timer på køkkenbordet med at skrælle gulerødder, skære tomater og røre dressinger. Nu er lillesøster også blevet en del af ”køkkenteamet” og sidder i skråstolen og følger med i, hvad vi laver.

Det, at vi kan være sammen i køkkenet og lave mad i fællesskab har givet mig mod på at kaste mig ud i retter, som jeg ikke tidligere lavede så tit – retter som kræver lidt længere tilberedningstid, men som stadig er meget nemme at lave og som smager fantastisk. Og min oplevelse er, at jo mere smag der er i maden – jo nemmere er det at få børnene til at spise maden – så det er noget vi alle har haft stor glæde af.

Let og lækkert – til hverdag og fest er opdelt i to afsnit – et med hovedretter og et med supper og salater, hvilket giver flere variationsmuligheder og idéer til sammensætninger af de forskellige retter. Derudover giver det også flere muligheder for at tilpasse maden ens humør og smagsløg, og for at lave noget let og lækkert – til hverdag og fest. Derudover er der udregnet kalorietal for hver ret, så man kan se hvor mange kalorier retterne i alt indeholder. Der er lavet et grønt, gult og rødt mærke, så man kan se om retten indeholder få eller mange kalorier. Kalorietallet er beregnet ud fra et dagligt indtag på 2500 kalorier og ud fra, at man skal indtage cirka 30 % af dagens kalorier ved aftensmåltidet. Retter med mindre end 800 kalorier pr. person er markeret med grønt, retter med kalorier mellem 800 og 1000 er markeret med gult – og retter med mere end 1000 kalorier pr. person er markeret med rødt.

Det har været en spændende proces at lave denne bog, hvor inspirationen til retterne er kommet mange steder fra – men primært fra min hustru, vennerne og drengene fra madklubben , der alle har været prøveklude uden altid at vide det. Det har derfor været en fornøjelse at lave denne bog, og jeg håber, og i håbet om at bogen vil havne på mange af de danske køkkenborde, vil jeg give et par eksempler på nogle af retterne, så I har lidt at glæde jer til.

Se andre bøger af Bo Christiansen her

Her kommer en række opskrifter fra bogen Let og lækkert – til hverdag og fest af Bo Christiansen

Jordbærsalat

Kalorietal:178 pr. person (grøn)

Forberedelsestid: 15 min. Tilberedningstid: 5 min.

  • 300 g jordbær
  • 300 g hjertesalat (evt. iceberg)
  • 50 g pinjekerner
  • 2 spsk. balsamico
  • 2 tsk. flormelis
  1. Vask salat og jordbær, og skær det hele i mundrette stykker.
  2. Bland balsamico og flormelis sammen i en skål, og kom jordbærrene op i.
  3. Rist pinjekernerne på en varm pande, og bland efterfølgende det hele sammen i et fad
  4. Servér.

Denne friske jordbærsalat ser ikke bare fantastisk ud på bordet – den smager også rigtig godt. Den er frisk og saftig – og ikke mindst meget nem og hurtig at lave. Man kan også lave den med hindbær, vand- eller honningmelon.

Retten kan opbevares 1 dage i køleskab ved maks. 5°.

Løgsuppe med chili-croutoner

Kalorietal: 867 pr. person

Forberedelsestid: 15 min. Tilberedningstid: 45 min.

Til denne ret skal der anvendes følgende til 4 personer:

  • 350 g løg
  • 350 g rødløg
  • 50 g smør
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 2,5 dl fløde
  • 4 forårsløg (kun den hvide og lysegrønne del)
  • 8 skiver toastbrød
  • 4 spsk. chiliolie
  • 4 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt og peber
  1. 1. Skær løg, rødløg og forårsløg i skiver.
  2. Varm smørret i en gryde, og steg alle løg skiverne i 5 min..
  3. Tilsæt grøntsagsbouillon, og kog det op.
  4. Lad det simre i 30 min.. med låg
  5. Skær skorperne af toastbrødet, og smid skorperne ud.
  6. Skær derefter toastbrødet i ensartede tern (ca. 1 x 1 cm).
  7. Varm chili- og olivenolien på en pande, og steg toastbrødternene når olien ryger.
  8. Steg i et par minutter til ternene bliver sprøde.
  9. Når suppen har simret i 30 min.. blendes den.
  10. Tilsæt fløden, kog op, og smag til med havsalt og peber.
  11. Drys med forårsløg og chili-croutoner.
  12. Servér.

Løgsuppe er en lidt anderledes måde at spise løg på, men det smager skønt. Den ellers kraftige og særlige smag, som løg kan have forsvinder fuldstændig, og man får i stedet en mere sødlig smag. Ønsker man at skære kraftigt ned på kalorierne, så kan man sagtens undlade at bruge fløde, og i stedet tilsætte lidt ekstra grøntsagsbouillon.

Retten kan opbevares 2 dage i køleskab ved maks. 5°, eller i fryser i ca. 2 måneder ved min. -18°.

Lammeconfit

Kalorietal: 1063 pr. person

Forberedelsestid: 10 min. Tilberedningstid: 6 timer

Til denne ret skal der anvendes følgende til 4 personer:

  • 1 lammebov eller lammekølle uden ben (ca. 1,5 kg)
  • 1,5 l gåse- eller andefedt
  • 5 spsk. herbes de provence
  • 15 g havsalt
  1. Gnid krydderiblandingen og saltet ligeligt ud over lammeboven, og kom den i køleskabet i et døgn.
  2. Børst mest muligt af krydderierne af, og kom derefter lammekøllen i en gryde og dæk den med gåsefedt.
  3. Varm fedtet op til 95°, og lad lammeboven simre i 6 timer.
  4. Servér.

Dette er en lidt anderledes måde at spise lammebov på, men det er nemt og lækkert, da retten stort set passer sig selv. Har man mulighed for at stege lammet over to gange dvs. 3 timer den ene dag og så lade lammet stå i gryden til næste dag og stege den færdig, så bliver det endnu bedre. Det er måske ikke den flotteste ret at servere, men det overskygges fuldstændig når lammet falder fra hinanden uden brug af kniv. Der kan eventuelt også anvendes lammeculotte. Som tilbehør kan tzatziki og jordbærsalat klart anbefales. Man kan også spise granatæblesalaten fra opskriften til andeconfit.

Retten kan opbevares 2 dage i køleskab ved maks. 5°, eller i fryser i ca. 4 måneder ved min. -18°.

Andeconfit med granatæblesalat

Kalorietal: 1521 pr. person Andeconfit med granatæblesalat fra kogebogen Let og lækkert – til hverdag og fest

Forberedelsestid: 10 min. Tilberedningstid: 100 min.

Til denne ret skal der anvendes følgende til 4 personer:

  • 3 stk. andebryst (ca. 900 g i alt)
  • 1,5 l gåse- eller andefedt
  • 2 laurbærblade
  • 10 hele peberkorn
  • 10 g havsalt
  • 1 granatæble
  • 1 bundt romainesalat (evt. 2 stk. hjertesalat)
  • 50 g pistacienødder uden skal (ca. 100 stk.)
  • 2 spsk. balsamico
  1. 1 spsk. flormelis
  2. Kom havsalt, peberkorn og laurbærblade i en morter eller kaffemølle, og knus krydderierne godt.
  3. Gnid krydderiblandingen ligeligt ud over andebrysterne, og kom dem i køleskabet i et døgn.Børst mest muligt af krydderierne af, kom andebrysterne i en gryde og dæk med gåsefedt.
  4. Varm fedtet op til 95°, og lad kødet simre i 90 min..
  5. Vask salaten, og skær den i mundrette stykker.
  6. Bland balsamico og flormelis sammen i en skål, og kom granatæblet i.
  7. Kom salat, pistacienødder og granatæbleblandingen i en skål og bland godt.
  8. Tag andebrysterne op af gryden, og steg dem efterfølgende 5 min. på en varm pande med skindsiden nedad.
  9. An(d)ret og servér.

Denne ret er nem og meget velsmagende – min kone brugte ordet delikat – og det må vist betyde, at det ikke er helt tosset. Der kan anvendes andelår i stedet for andebryster, og man kan søde æblegranatdressingen med honning i stedet for flormelis. Man kan også tilsætte hindbær, jordbær eller blåbær i stedet for granatæble. Vil man lave en nemmere dressing, kan man købe granatæblesovs og anvende i stedet. Salaten kan godt virke lidt syrlig alene, men sammen med andebrystet renser syren munden og giver en perfekt balance.

Retten kan opbevares 2 dage i køleskab ved maks. 5°, eller i fryser i ca. 4 måneder ved min. -18°.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account