Lær at dække op så middagsbordet stråler

Lær at dække op så middagsbordet stråler

Hvis du har brugt hele dagen i køkkenet på at kokkerere det lækreste måltid til dine gæster, vil det være synd ikke også lige give sig tid til at dække bordet pænt og flot. Et dårligt dækket bord kan nemlig få selv den skønneste ret til at se småkedelig ud. Derimod kan et flot opdækket bord, hvor der er værnet om detaljerne, få selv en middelmådig middag til at ligne et Michelin-måltid. I artiklen her gives der et par råd til, hvordan du dækker det flotteste middagsbord.

Følg de traditionelle regler for korrekt borddækning

Hvis du netop har fået ny lejlighed, eksempelvis i Aalborg gennem boligninja.dk/aalborg, og gerne vil vise den frem til dine nærmeste venner eller familie med et godt og stort måltid, er det som sagt en god idé at gøre lidt ud af borddækningen. Når du dækker og pynter bordet, er der nogle gamle og traditionelle regler, man bør følge, for at bordet ikke skal se rodet ud. Start med tallerkenerne, hvor du først placerer hovedretstallerkenen oven på den en mindre tallerken eller skål til forretten, og adskil tallerkenerne med en serviet. Bestikket lægges således, at knivene er til højre, gafler til venstre og dessertgafler eller -skeer oven for tallerkenen. Bestikket, der først skal bruges, lægges yderst og knivens skær ind mod tallerkenen. Glas placeres til sidst og anrettes efter rækkefølge. Længst til højre et vandglas, derefter et hvidvinsglas til forretten, et rødvinsglas til hovedretten og til sidst et dessertvinglas.

Idéer til pynt og opdækning

Der er meget mere til en flot borddækning end bare placeringen af servicen. Det er også en rigtig god ide at pynte bordet med noget flot og stilrent pynt af en art. Bordpynt kan både fungere som en skjuler for nogle af de pletter, der utvivlsomt vil komme på din dug, men ikke mindst skaber bordpynt også hygge og giver derfor din gæst en bedre oplevelse. Når du vælger bordpynt så sørg for at holde det simpelt og vælg et farvetema af en slags, hvor der ikke indgår mere end to-tre farver. Selvom det kan være fristende at gå all-in på bordpynten, skal man passe med ikke at overgøre det. Det kan nemt komme til at se helt uoverskueligt ud og kan ligeledes betyde, at der ikke er plads til det vigtigste – maden. Blomster og lys er oplagte valg til bordpynt, men igen skal man være påpasselig. Blomsterne skal ikke være for høje og store, så de står i vejen for gæsternes udsyn.

Valg af dug og servietter

Selvom en voksdug er nem og praktisk at lægge på bordet, er tekstilduge bare meget hyggeligere og desuden flottere. En vigtig hovedregel for dugen er, at den ikke må være for lang. Gæsterne skal let kunne få deres ben ind under bordet, og cirka 20 centimeter dug på hver side af bordet er derfor optimalt.

Derudover er flotte servietter en vigtig del af enhver borddækning. Papirservietter er ikke holdbare til et middagsselskab med flere retter, og du bør derfor finde nogle flotte stofservietter og lære at anrette dem på en fin måde.

Andre gode råd til det perfekte middagsbord

Hvis I er en større forsamling, eller du holder en mere formel fest, kan bordkort være en både god og praktisk idé, der ligeledes ser godt ud. Placer enten bordkortet oven på rødvinsglasset, da det er det højeste glas og dermed også den mest synlige placering. Ellers kan det placeres midt på tallerkenen eller til venstre for glassene.

En anden god regel at have in mente, når du dækker bord, er, at plads mellem gæsterne er alfo omega for deres komfort, og alle gæster bør derfor mindst have 55 centimeter at brede sig på.

Holder du derimod middagsselskabet ude i naturen, kan engangsservice anbefales, såfremt det er lavet i de bedst mulige materialer.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account