Lav lækre måltider med en god køkkenhave

Friske grøntsager i kurv udendørs

Hvis du er en af dem, der nyder at kunne tage friske urter eller grøntsager direkte op fra din egen haves jord, er en køkkenhave et must. For nogle kan det næsten virke som ren meditation at holde styr på sin køkkenhave, og for andre er det bare en rigtig god – og i længden billig – supplering til madlavningen. Med Handyhand kan du få hjælp til det af dygtige mennesker, der selv har god erfaring med havearbejdet. Hvis du derimod selv vil sørge for at lave din køkkenhave, giver artiklen dig her et par gode råd til at komme igang.

Start småt og varmt

Hvis du aldrig har rodet med en køkkenhave før, er det muligvis en god ide at starte lidt småt ud. Lad derfor være med at rydde hele haven for at gøre plads til én stor køkkenhave. Start i stedet for ud med et par kvadratmeter, og hvis det så lige er noget for dig, kan du altid gøre køkkenhaven lidt større.

Desuden er det vigtigt først at begynde at så frøene og planterne, når jordens temperatur har nået en vis varme. Jordens temperatur er nemlig essentiel for, om frøene vil spire, og derfor skal du ruste dig med tålmodighed og først så frøene, når jorden er varm nok. Mere specifikt, hvornår frøene præcist skal sås, står bag på frøposerne.

Gør jorden klar til frøene

Inden du putter dine nye frø i jorden, er det vigtigt, at du har forberedt din køkkenhave. Det gør du først og fremmest ved at rydde jorden for ukrudt, sten og andre ting, der kan gøre det svært for frøene at spire. Derudover skal jordoverfladen løsnes og jævnes med en kultivator, og jorden skal gødes med gødning. Lav riller i jorden, sådan at planterne kommer til at stå på små rækker, men pas på ikke at placere rillerne for tæt på hinanden. Der skal være plads til planterne, når de har vokset sig lidt større. Vand jorden, lige inden du putter frøene i, og gør det eventuelt med et brusehoved, sådan at vandet bedre bliver fordelt og ikke ødelægger rillerne i jorden. Dernæst er der bare tilbage at lægge frøene i jorden, og her skal du sørge for at læse på posen inden for at se hvor langt ned i jorden, frøene skal sås.

Let processen med udplantningsplanter

I danske køkkenhaver er det klart de fleste slags grøntsager, der kan sås fra frø. Der er dog nogle af dem, der kan være mere vanskelige at få til at spire end andre, og det kan derfor betale sig at købe nogle af dem som udplantningsplanter. Efterhånden er der rigtig mange slags grøntsager, der kommer som udplantningsplanter. Du slipper for bøvlet med at få nogle af de sværere grøntsager til at vokse, og ligeledes sparer du dig selv den tid, det tager, at få frøene til at spire.

Hold ukrudt og snegle væk fra bedet

Når du har plantet frøene eller planterne, vil din køkkenhave hurtigt komme til at give et lækkert tilskud til madlavningen, hvis du formår to ting: At holde ukrudt og snegle væk fra bedet. Vær derfor god til at fjerne ukrudtet løbende, så du når at tage det, før ukrudtet vokser sig stort og tager det vigtige lys fra dine grøntsager. Endnu værre er det, hvis sneglene begynder at gå i dit bed og spise og slime dine grøntsager til. Ved at plante din køkkenhave i et højbed, mindsker du risikoen for at sneglene kommer op. Endnu bedre er det, hvis dit bed har en sneglekant, der forhindrer sneglene i at kravle ind i bedet.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account