Ølandshvede

Hjemmebagt brød på skærebræt

Ølandshvede er en gammel kornsort, som oprindeligt blev dyrket i det svenske ø “Øland”.
Ind til for nyligt har denne kornsort været ukendt herhjemme, men takket være en portion kerner i Nordisk Genbank og en ivrig forsker dyrkes der nu Ølandshvede i Danmark.

Ølandshvede har et højt indhold af protein og gluten, som giver en elastisk og blød dej, der forvandles til et yderst velsmagende og saftigt brød.
Det nordjyske bageri Aurion sælger bla. økologisk Ølandshvede, som forhandles i større supermarkeder til ca. 35 kr. for 1,5 kg.
Selv er jeg blevet så begejstret for melet, at jeg altid har det på lager, for det er nemt at bage med og giver en skøn smag i alle slags brød og boller.
Ølandshveden fås også i en grov version, som jeg snarest skal have afprøvet.

Bag på posen med Ølandshvede er der en opskrift på et lækkert, langtidshævet brød, som sagtens kan varieres i det uendelige med kerner, nødder og frø.

“Den travles gode brød” (2 stk.)

  • 5-10 g. gær
  • ½ l. koldt vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. rørsukker
  • 2 tsk. groft salt
  • ca. 700 g ølandshvedemel

Rør gæren ud i vandet sammen med halvdelen af melet.
Tilsæt salt, sukker og olie og derefter resten af melet lidt af gangen.
Dejen skal være så fast, at den lige kan æltes, men stadig meget våd og elastisk.
Del dejen i 2 dele og kom dem i 2 smurte brødforme på ca. 1½ l.
Dæk brødene til med husholdningsfilm og lad dem stå i køleskabet i 8-12 timer.
Tag brødene ud af køleskabet og lad dem efterhæve på køkkenbordet i ca. 3 timer, til brødene er hævet ca. 2 cm. Ellers skal de stå lidt længere.
Pensel brødene med en smule vand og drys lidt mel over.
Bag dem i ca. 50 min ved 200 grader.

4 Kommentare
  1. Newyorkerbyheart 14 år ago

    Det ser lækkert ud det brød, jeg må på jagt efter ølandshvede 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  2. Author
    MissMuffin 14 år ago

    Det er virkeligt en fornøjelse at bage med, dejen bliver “silkeblød” og smager skønt:)

  3. Jerzy Szpilman 14 år ago

    Jo, ølandshvede giver fantastisk smag til alle ” normale” brød. Jeg kommer nogle gange en del ølandshvede til Max’ “verdens bedste brød” og den giver en meget velsmagende, saftig krumme.
    Der er mange opskrifter i Claus Meyers bagebog med både almindeligt og det grove mel. Prøv det.
    Men pas på, der er en del fej i bogen (vandmænder mv.)

    med mange hilsener
    /Jerzy

  4. Author
    MissMuffin 14 år ago

    Jeg ejer ikke Claus Meyers bagebog af flere grunde, ikke mindst fordi jeg ikke er særligt vild med Claus Meyer, men også fordi at det jo ikke er hans egne opskrifter, men hans bagers opskirfter..
    Det sån lidt snyd synes jeg..
    Hvis der så også er masser af fejl i den, så er den slet ikke noget for mig:)
    Jeg har også bestemt, at jeg skal prøve at bage “Verdens bedste brød” og det bliver nok med ølandshvede når du har haft gode reusltater med det, for jeg har lige købt en pose mere..

    Sabina / MissMuffin

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account