Køresyge

Forbi rusen suser marker og skove, det køre så hurtigt at det begynder at flimre for øjnene. Man bliver en smule svimmel, når man drejer hovedet og pludselig sidder helt stille inde i bilen. Lugten bliver stærk og en svag kvalme breder sig i bilen. Stort set alle mennesker kender følelsen af at være køresyg. Især rammes mange børn af denne lidelse. Men hvorfor bliver man syg af at køre eller sejle? Og hvad kan man gøre for at undgå det? Der findes mange gode råd og tips, men hvilke råd virker?

Man går og glæder sig til sommerferien, hvor turen skal gå til Italien, men hvad nu med køreturen? Man kan ikke stoppe tanken om denne forfærdelige fornemmelse man får når køresyge lidelsen breder sig i kroppen.

Hjælp!

Forskere har fundet ud af, at køresyge starter i øret. Det er simpelthen balance evnen, som bliver sat på prøve. Man burde kunne slippe af med lidelsen ved at træne balance nerven, som sidder i øret.

Selve forløbet af den fysiske køresyge foregår således:

 1. Svimmelhed
 2. Fysisk ubehag
 3. Træthed
 4. Bleghed breder sig i ansigtet
 5. Koldsved
 6. Øget spytproduktion
 7. Overfølsomhed over lugte
 8. Smerter i baghovedet
 9. Trykken i maven
 10. Kvalme
 11. opkast
 12. Nedtrykthed

Det man bør gøre er, at træne balancenerven ved små ture i bilen. Man kan enten vænne hjernen til det, eller man kan lære at fokusere på et punkt i horisonten, som vil snyde balancenerven til at være stærk og dermed slippe for køresyge.

Hvad sker der med kroppen?

Når vi sidder i en bil eller på et skib for den sags skyld, så stemmer de informationer vi får via øjnene ikke overens med dem vi opfatter inde i hovedet, altså ved balance nerven. Når der opstår konflikt derimellem, så bliver vi utilpasse og derefter kommer den køresyge vi kender.

Forskerne ved endnu ikke præcist hvorfor vi bliver køre- eller søsyge. Men det kunne tænkes at det var et instinkt der prøver at fortælle dig, at du skal fjerne dig fra den situation du er i på tidspunktet.

Øvelser

Det handler i bund og grund og at træne kroppen. Øve dig på, at være i den ubehag der er, indtil ubehagen forsvinder. Tag nogle korte køreture med bump og stop bilen, når det bliver alt for ubehageligt.

 1. Fokuser på et punkt i horisonten
 2. Holdhovedet stille
 3. Åben vinduet en smule (frisk luft)
 4. Stop ved stor ubehag
 5. Spis dig mæt, men ikke fyld maven inden turen

Punkt 5. viser sig at være ret relevant, da kvalme også kan fremprovokeres ved sult. En blanding af køresyge og sult er bestemt ikke nogen god blanding! Stærke lugte samt smag forstærker ligeledes kvalme og derfor bør man undgå dette.

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account