Slow food

Mand med stor gaffel og citat om Slow Food.

I 1986 grundlagde italieneren Carlo Petrini den internationale bevægelse Slow Food, som et alternativ til fat food. Direkte i protest mod Mc Donalds, som åbnede en forretning tæt på den Spanske Trappe i Rom. For italienerne betragtede det som en kulturel fornærmelse eller ydmygelse, at åbne en fast-food restaurant i hjertet af Rom og den italienske folkesjæl. Siden har ideen bredt sig til 132 lande. Foreningen er en non-profit græsrodsbevægelse, som kombinerer glæden ved mad med bekæmpelse af mainstream-mad og ensretning ud fra sloganet “Good, Clean and Fair”. Foreningen arbejder på at bevare biodiversiteten, forbedre kvaliteten i produktionen af fødevarerne og samtidig sætte fokus på naturen og vores efterkommere.

Slow food hylder mangfoldigheden og er en forening for alle. I dag har foreningen mere end 13.000 conviva, lokalforeninger, med 100.000 medlemmer verden over. Slow Food har små interessefællesskaber,presidas, som støtter produktionen af lokale madvarer verden over. Hvad enten der er tale omproduktion af vilde ris i de amerikanske indianerreservater, den norske klipfisk eller kartoffeldyrkning i Perus bjerge.

At “leve slow” i Danmark  vil sige at man værner om hummeren fra Læsø, silden og makrellen fra Bornholm, den fynske rygeost, samt grønsagerne fra Lammefjorden. Foreningen arbejder på at få mere viden om truede planter og dyr samt beskyttelsen heraf. Man debatterer forhindringer til opnåelse af denne viden. Til sidst skal smagsoplevelsen, gastronomien og det sociale samvær sættes i fokus ved indtagelse af maden.

Det kan ske ved bl. a. at arrangere økologisk høstmarked, grøntsagsfestival, besøg hos en vinbonde, udflugt til bryghus eller Frilandsmuseet for at tilberede mad som i gamle dage.

Links:

Slowfooddanmark.dk
Slowfood.com

Foto: Slowfood.com

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account