Søvn en vigtig del af sundhed

Sundhed er et emne, som fylder meget i det daglige. Vi ved alle sammen godt, at det er vigtigt at spise og dyrke motion, for at kunne leve sundt. Men det er de færreste af os, som tænker på, at søvn er mindst lige så vigtigt.

Vi kender alle sammen de dag, hvor vi bare ikke kan få kroppen til at gøre som vi vil og alt bare går i vasken. De fleste gange skyldes disse dage en dårlig søvn. Vi sover en tredjedel af vores liv og søvn er ret væsentligt, for at vi kan fungere optimalt. Søvn er meget vigtigt for at kroppen skal kunne arbejde i et optimalt tempo. Når vi sover slapper kroppen af og restituerer. Man kan faktisk sammenligne kroppen med en computer, som skal genstartes en gang i mellem for at kunne køre uden at hakke og sidde fast. Det er ikke kun for den mentale del at vi sover. Nyere forskning viser, at ved manglende søvn kan vi udvikle hjertesygdomme, sukkersyge og fedme. Sovn er ligeledes afgørende for vores immunforsvar. Hvert enkelt gen er programmeret til at opbygge proteiner til kroppens funktioner, og det begynder at gå langsommere, når kroppen sover for lidt.

De fire stadier

Søvnen kan inddeles i 4 stadier, som alle producerer forskellige hjernebølger og elektrisk aktivitet. Hvis vi har haft en god nats søvn, så skifter vi mellem den lette og den dybe søvn. I den dybe søvn får hjernen hvile. Det er her den bearbejder alle dagens indtryk og tanker. Den dybe søvn er vigtigt for at hjernen kan arbejde de forskellige indtryk ind og lagre dem i hukommelsen. Det betyder kort sagt, at ting flyttes fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen. En søvncyklus vare mellem 90 minutter og 110 minutter. I løbet af natten har vi normalt seks-syv cyklusser af den vigtige, nemlig REM-søvn. Hvis ikke man når ned i denne REM søvn, så har man en dårlig søvn.

  • Stadie 1: Mild søvn

I dette stadie lukker man øjnene og glider langsomt ind i søvntilstanden.

  • Stadie 2: Let søvn

Her har du ikke længere forbindelse med din bevidsthed. Hjerterytmen er nu langsommere og kroppens temperatur falder.

  • Stadie 3: Dyb søvn

Dette stadie er den dybeste søvn. Hvis man bliver vækket mens man er i dette stadie kan man opleve at der går en halv time, før hjernen begynder at fungere ordenligt igen.

  • Stadie 4: REM

Det er på dette stadie at drømmene sker. Når man når til REM-søvnen har man let ved at vågne. Det er blandt andet derfor man ofte vågner midt i en drøm.

Sol og mørke

Vi oplever alle sammen hvor let vi har ved at vågne de lyse sommermorgener, når solen står tungt ind af vinduet og fuglene synger udenfor. Kroppen har et indbygget ur, som regulerer efter lyset omkring os. Det er derfor, at det kan være meget kompliceret at komme op i løbet af de lange vintermorgener. Selvom vi har lukkede øjne, så kan kroppen sagtens registrere at det er lyst. Nogle forskere mener, at en stor mængde lys i løbet af dagen vil give en bedre nattesøvn den efterfølgende nat. Derimod mener disse forskere også, at vi skal passe på med at få for meget lys inden vi lægger os til at sove. Man mener, at det elektriske lys vi bliver badet i foran skærmen om aftenen kan forårsage en dårlig nattesøvn. Mørke om natten er mindst lige så vigtigt som lys om dagen!

Børn og søvn

Nyere forskning har vist, at det er vigtigt for børn at have mørke under søvn. Under en søvn periode udskiller kroppen nemlig væksthormoner, som får børn til at vokse. Derfor mener man, at jo mere lys der er i rummet, hvor barnet sover, jo mindre vokser det. Man skal også huske på, at uanset om man er voksen eller barn, så er det videnskabelig bevist, at man sover bedre i helt mørke omgivelser.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account