Kuala Lumpurs gadekøkkener

Er du typen, der foretrækker steak med fritter, McD og Fåborg postej på ferien, uanset destination? Så skal du nok ikke rejse med Madmagasinets Anders Halskov-Jensen. Læs rejsebeskrivelsen fra en tur til Kuala Lumpur.

Malaysia er et herligt rejsemål for glade madtosser. Med en befolkning, der består af både malayer, kinesere og indere, og et køkken der afspejler dette, men yderligere har fået inspiration fra Thailand og Mellemøsten, byder Malaysia på et eldorado af eksotisk mad, hvor man hele tiden føler sig nødsaget til at vælge fra.

Hovedstaden Kuala Lumpur er en oplagt kulinarisk destination. Her er alt fra gadekøkkener til luksusrestauranter med rige muligheder for gode madoplevelser i begge ender af spektret.

Det oprindelige malaykøkken gør udpræget brug af urter og krydderier, bl.a citrongræs, galanga og gurkemeje i karryretter med oksekød eller kylling og ledsaget af enten hvide ris, eller fx ris med peanuts og bittesmå tørrede ansjoser. Et godt eksempel er retten Rendang Daging, hvor stykker af oksekød svitses i en pasta af skalotteløg, chili, galanga, hvidløg og citrongræs og derefter simrer i timevis i en blanding af kokosmælk, stjerneanis, kardemomme og tamarind. Stærkt som bare….men alligevel nuanceret og smager fremragende.

Det nærmeste Malaysia kommer en egentlig national ret er Nasi Lemak, som er ris, der koges i kokosmælk med skalotteløg, ingefær og pandanus blade, som er blade fra en asiatisk palme, der giver en sødlig parfumeret smag. Risene spises enten med føromtalte ansjoser og peanuts eller fx med skivet agurk, stegte rejer eller hårdkogt æg.

På Kuala Lumpurs mange markeder er satay et populært indslag. Bambusspyd med kylling(ofte indmad), skaldyr, fiskeboller eller blæksprutte serveret med ris, agurk, løg og en tyk peanutdip. Spyddene koster et par kroner stykket, så det er svært at vælte feriebudgettet.

I Petaling Street, der er mest kendt for at rumme Kuala Lumpurs kopimarked, ligger der også nogle små gaderestauranter, primært kinesiske. Her fik jeg bl.a en portion Kai Lan, en grøntsag der også kaldes “kinesisk broccoli”,  wokstegt med hvidløg. Simpelt, men fremragende. Der er masser af fremragende kinesisk mad i KL, og det kan blive ligeså eksotisk som du vover det. I gaden Jalan Alor, der ligger i Bukit Bintang området og vrimler med udendørs restauranter fik jeg “Chinese bullfrog with ginger and onions”. Saftig, aromatisk og velduftende ret til 35 kroner. Ikke langt derfra ligger Yoko’s, en japansk  restaurant med inspiration fra resten af Østen, der virkelig kan anbefales.

Selvom Malaysia er et muslimsk land, kan man sagtens få både øl og vin mange steder, men landet byder også på mange spændende saftdrikke. Jeg faldt pladask for “air asam boi“, en juice lavet af sure blommer, der var utroligt læskende i den fugtige varme, hvorimod en kokosmælkedrik med små “orme” af pandanus var lige en tand for sød til min smag.

Vil du prøve ægte malaysisk køkken i god kvalitet, kan jeg varmt anbefale Bijan. Her serveres autentiske retter af høj kvalitet, og selvom betjeningen ikke altid er lige skarp, er de søde og hjælpsomme, og maden rigtigt god.

Et pludseligt anfald af gastronomisk hjemvé kan kureres på Bibitus, en vinbar, der også serverer frokost. Her kan man for en lille hundredekroneseddel få en treretters franskinspireret menu, der ved mit besøg bestod af stegte svampe med rösti-kage, steak med estragonmayonnaise, salat og fritter, samt choko-crêpes med is.

Men ellers vil jeg anbefale dig at holde dig til de asiatiske køkkener, der byder på mange utrolige oplevelser, du ikke kan få, når du først er hjemme igen. Velbekomme!

1 Comment
  1. Newyorkerbyheart 8 år ago

    Spændende læsning, det gav ihvert fald mig lyst til at komme dertil. Sikke nogle smukke billeder 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2019 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account