Juletræet

I Danmark kender vi alle sammen juletræet. Men et juletræ er ikke blot et juletræ. Hver eneste jul bruger mange mennesker magen tid på, at spørge sig selv om, hvilken gran de skal vælge, skal det være plastik, hvilken julepynt eller skal det overhovedet pyntes?

Juletræet er en kendt tradition over hele verden. Men hvor stammer denne tradition fra og hvorfor er det egentlig vi slæber et stort træ med ind i stuen hvert år, som vi er overbeviste om kommer til at svine hele huset til.

Historie

Juletræet er en gammel tradition, men faktisk er den ret ny i Danmark, hvis vi vender blikket mod resten af verden. Det har ikke altid været et grantræ man har brugt. Før kristendommen troede man på at der fandtes hellige lunde og træer. Disse træer blev brugt som et symbol, hvor man ofrede til guderne. Man mente dengang at det var et bindeled mellem det hellige og den verden vi lever i. Ofte var der tale om eg og ask. Vi kender historien fra den Nordiske mytologi om asken Yggdrasil, som var bindeleddet mellem det himmelske og den jordiske sfære. Denne forestilling findes også i det Gamle Testamente i de to helligetræer: Kundskabens og livets træ.

Siden da har historien udviklet sig og juletræet som vi kender det mere eller mindre i dag kan spores helt tilbage til det gamle Livonien, som er nutidens Letland og Estland. Man opstillede det første juletræ i 1441. Disse juletræer blev opstillet i byerne Riga og Reval. Pynten på juletræet dukkede dog først op flere år senere, i 1510, i Riga.

En gammel historie fortæller, at Martin Luther skulle have stillet et grantræ op i sit hjem og satte stearinlys på grenene som sindbillede af stjernerne, som blinkede mellem grenene på skovens træer.

I 1605 i det sydlige Tyskland skrev en forfatter om en særlig skik. Juleaften satte man grantræer i stuerne og pyntede dem med roser og æbler som var klippet i farvet papir samt flitterguld og sukker. Denne skik bredte sig langsomt. Fra den 17. århundrede strålede pyntede træer ved julefestlighederne i Strasbourg. Det er fra Tyskland denne tradition er kommet til Danmark. I det 15. og 16. århundrede begyndte nu også de tyske håndværkerlaug at holde juletræsfest med pyntede grantræ i deres laughuse. Herefter modtog børnene gaver, som dengang hang på grenene.

Det første danske juletræ, kan spores tilbage til 1808. Dette juletræ var grevinde Wilhelmine Holstein fra Holsteinborg Gods, som ved Skælskør tændte lys på et grantræ. I københavn blev det første træ tændt i 1811 hos Frederikke Louise og Martin Lehmann i Ny Kongensgade 6. Denne Martin Lehmann var jurist og tændte byens første juletræ i 1804. Herefter blev denne skik hurtigt taget til af de Københavnske borgere.

Den kristne betydning

Juletræet skal symbolisere Livets træ fra Edens have. Vi tager det ind i vores stuer for at fejre og mindes, at Livets træ blev født julenat. I vores verden betragter vi Jesus Kristus som Livets træ. Gaverne vi putter under træet skal symboliserer frugten fra Livets træ. Med juletræet fejre vi, at Livets træ er kommet ind i vores verden som et nyfødt spædbarn.

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account