Der kan godt være stress og jag på, når vi nærmer os julen. Der er rigtig mange beslutninger der skal tages. En af de helt store beslutninger handler selvfølgelig om vores alle sammen juletræ. Stort set alle danskere holder ved denne tradition, som faktisk er en ret ny tradition i det danske land. Men det kan godt være kompliceret, hvis man er nybegynder at skulle springe ud i hvilket træ man skal vælge. Det er nemlig ikke helt lige meget af hensyn til udseende og holdbarhed.
Danmark er en af de førende lande inden for juletræsproduktion. De seneste år har vi overhalet Tyskland. Mange af vores træer bliver dog sendt til udlandet, som eksempelvis England. I Danmark bliver der hvert år fældet ca. 10 millioner grantræer, hvoraf de fleste er nordmannsgran. Det klippegrønt, som vi anvender til juledekorationer er derimod ofte fra det træ, som hedder nobilis.
Juleforberedelserne begynder allerede i oktober måned for juletræshandlere. Der er mange træer der skal tælles op og mærkes af. Når et grantræ fælles har det som regel stået i skoven i 8-12 år.
Rødgran
Dette juletræ er oftest det billigste man kan finde på markedet. Dette skyldes den korte holdbarhed. Hvis man ønske sådan et juletræ anbefales det, at man først bringer det inden døre helt i slutningen af december måned. Nogle anbefaler at vente helt til den 23. december. Man kan sagtens have det stående udenfor indtil. Kulden sørger for, at træet holder sig. Det svare lidt til effekten køleskabet har på din mad. En rødgran er et af de mest anvendte juletræer og spiller hovedrollen i H.C Andersens eventyr ”Grantræet”.
Pris: Billigt
Holdbarhed: Kort holdbarhed
Købes: Dette træ kan købes næsten ved alle forhandlere.
Nåle: Disse nåle er korte og stikker.
Kendetegn: Tætte opadgående grene, rødbrun stamme.
Nordmannsgran
Nordmannsgran er lidt dyrere end Rødgran, men stadig forholdsvis billigt. Dette træ har en god holdbarhed og holder længere end de fleste andre juletræer. Det holder sig også rigtig godt inden døre. Med dette juletræ slipper du for stikkende nåle, hvilket er behageligt hvis du har dyr eller små børn, som elsker at kravle på gulvtæppet. Grannåle kan nemt sætte sig fast og findes i gulvtæppet flere uger efter juletræet er taget ud. Dette juletræ er det mest anvendte i Danmark.
Pris: Mellem
Holdbarhed: God, bedre end de fleste andre. Kan stå inde hele december.
Købes: Dette træ kan købes hos de fleste forhandlere. Det er et meget udbredt træ.
Nåle. Disse nåle stikker ikke og er velegnet til familier med dyr og børn.
Kendetegn: Træet har tætte grene nederst og er mere sparsomt øverst. Grenene stikker lige ud.
Nobilis
Ofte er det dette grantræ, som avendes til dekorationer. Man anvender grenene heraf. Det kan være svært at finde dette træ hos forhandlere.
Pris: Nobilis gran står i cirka samme prisklasse som nordmannsgran.
Holdbarhed: Holder længere end andre grantræer. Især ved at tilsætte en smule vand.
Købes: Det kan være en sjældenhed at finde denne art.
Nåle: Disse nåle er lange og stikker kun en smule.
Kendetegn: Dette træ er nærmest sølvfarvet med en glat lysegrå stamme og lige grene.
Omorika
Dette grantræ er et meget sjælendt og smukt træ. Det er specielt med sin slanke facon. Denne gran kendes også under navne som Serbisk gran eller søjlegran.
Pris: Ofte samme pris som Rødgran
Holdbarhed: Holder sig ikke særligt længe. Bør først tages ind sidst i december.
Købes: Det er sjældent og er svært at finde hos de fleste forhandlere.
Nåle: Disse nåle er korte og stikker meget.
Kendetegn: Dette træ er kendt for sin smalhed. Det anvendes ofte i bygninger, med minimal plads.
Tips og gode råd
Når man er på jagt efter et godt træ, så er det vigtigt at holde øje med friskbarheden. Jo mere frisk et træ er, jo længere holdbarhed. Når du endelig har fundet dig et træ, så er det vigtigt at du ikke tager det ind med det samme. Dette er især gældende, hvis du har fældet træet selv. Det er knap så relevant, hvis du har købt det hos en juletræshandler. Man siger, at træet skal vende sig til de nye forhold.
Hvis man er bange for, at træet hurtigt vil tabe sine nåle, kan det være en særlig god idé at sætte lidt vand i juletræsfoden. Derved holder træet længere og vil også se grønnere ud i længere tid. Man skal holde øje med vandet og fylde efter hver dag. Hvis man ønsker at være særlig god ved sit træ anbefales det at skifte vandet, som du skrifter vandet på dine blomster. Husk altid at save et stykke af bunden af træet inden du tager det med ind. Hvis du har købt det hos en juletræethandler, og du ikke selv har fældet det kan træets pore være blevet lukket i bunden, derved er det svært for træet at optage vand.
Farvel træ
Når julen er omme og du er nybegynder, så kan det være uoverskueligt at komme af med dit træ. De fleste danskere køre det i skoven og læsser det af som var det kompostaffald. Dette er ulovligt. Kom i stedet af med dit træ på en ordentlig måde. Det er selvfølgelig en mulighed at smide det på lossepladsen, eller brænde det på et bål. Der findes mange steder, hvor man kan genbruge juletræer og genanvende det, hvor man producerer dem til flis. Dette flis er det vi kender fra vores blomsterbede i haven. Man kan også blot lægge det i haven og se fuglene nyde det. De vil elske et træ de kan putte og gemme sig i. Træet vil nu give læ og livsglæde i din egen have.
Læs også Juletræet