Undgå julesyge

Nu nærmer julen sig med hastige skridt. Julemåneden er en tid, hvor der ikke bliver sparet, i særdeleshed ikke på den fede julemad. Vi spiser mere fed mad og vi drikker alkohol, hvilket er utrolig hårdt for kroppen. Vi bliver trætte, dvaske og får det dårligt. Dette er kroppen der prøver at fortælle dig noget vigtigt- pas på dig selv!

Fordøjelsen

Til dagligt fungerer fordøjelsen forhåbentlig og derfor bruger du ikke ret meget tid på at tænke over hvad du indtager. Men når højtiderne nærmer sig, så begynder tankerne pludselig at løbe stærkt og pludselig sidder vi med kvalme og ondt i maven. Julen er ligeledes en højsæson for forstoppelse. Rigtig mange mennesker spiser alt for meget og alt for fed mad, og får dermed forstoppelse. Forstoppelse skyldes blandt andet den fede mad og mangel på motion. En anden væsentlig årsag til forstoppelse er den anderledes døgn- og spiserytme. Fordøjelsen har det bedst med perioder med faste og elsker derfor vores faste spiserytme. Hvis man derfor sidder til lange julefrokoster flere dage i steg og disse julefrokoster tager 5-7 timer hver, så er det ikke helt så mærkeligt at vores fordøjelse står af. Det er her problemet opstår og vi får forstoppelse. Hvis man har forstoppelse så er man ikke i tvivl. Man har en hård knoldet afføring og har samtidig rigtig mange mavesmerter. Ofte kan man have meget svært ved at komme af med afføringen, selvom det føles som om maven er ved at eksplodere, fordi den er så fyldt. Når man lider af forstoppelse kan man få svedeture, kvalme og sågar hovedpine.

Hjælp

Der er rent faktisk megen hjælp at hente. De fleste mennesker går på apoteket eller til lægen når de lider af forstoppelse. Hvis man ved, at man går en tid i møde med mange julefrokoster, så er det vigtigt at komme ud og dyrke lidt motion ind i mellem. Tag eksempelvis cyklen i 20 minutter om dagen. En lille smule motion hjælper rigtig meget på den forfærdelige lidelse. Man skal samtidig huske og drikke rigeligt med væske. Når man indtager en masse fed mad er det vigtigt at kroppen kan få renset ud, det gøres bedst ved hjælp at rent vand.

Der findes også en håndfuld råvare, som kan hjælpe afføringen på vej. Disse råvarer er svesker, rosiner, figner og dadler. Disse råvarer stimulerer fordøjelsen. Det samme gør rugbrød og rødkål.

Det er meget vigtigt at tage lidelsen forstoppelse alvorligt. Flere danskere ender på sygehuset i juleperioden pga. forstoppelse. Deres krop er ikke vandt til den store mængde mad på en så kort periode og derved opstår forstoppelsen.

Lider man generelt meget af forstoppelse, så kan det være en god idé at give sig ekstra god tid på toilettet. Kroppen har det hårdt under forstoppelse, men det er vigtigt at du giver den tid til at arbejde, for der er meget der skal arbejdes med!

Halsbrand

Halsbrand er en af de mest irriterende lidelser. Vi kender den alle sammen. Især opstår den, når vi spiser for fed mad, som vi ofte gør i juletiden. Halsbrand kan være en smerte der sidder øverst i spiserøret, men kan faktisk også være en smerte, som starter helt nede i mavesækken og brander hele vejen op gennem halsen. Det er en modbydelig følelse, som man ikke lige kan ryste af sig.

Halsbrand kan opstå af mange årsager. Den kan opstå hvis vi har for meget mad i maven, hvis maden er for fed, hvis der er for meget syre i maden eller hvis vi indtager noget, som ”bedøver” lukkemusklerne i spiserøret. Du kan læse meget mere om dette i artiklen om halsbrand (se link nederst i denne artikel)

Flere danskere begynder at forstå, at halsbrand er noget der er selvforskyldt og derfor kan kureres med madvare. Der findes selvfølgelig også forskellige former for medicin man kan købe på apoteket, men det er altid sundest at kurere med almindelige råvare. Man fjerner ikke halsbrand ved hjælp af råvare, men man lindrer dem. Dette kan gøre med bananer, avocado og mandler.

Hvis man ved, at man går en tid i møde med megen fed mad, så er det en god idé at forberede maven og spise nogle tørre kiks eller lidt ristet brød.

 

Læs også om hård mave

Læs også om halsbrand

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account