Omelet med kantareller og andre muligheder for at lave vegetarmad.

Logo for MadMagasinet.dk

Den nyeste forskning viser med al tydelighed at det slet ikke er så godt med al den røde kød. Det er jo ikke godt nyt, og i hvert fald i mit hus er det især mændene, der synes at det er rigtig skidt.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på “Krummefar”, når jeg tænker på, at vi skal ned med mængden af kød. Den drastiske metode er jo at konvertere til vegetar, men det er der nok ikke mange, der vil synes er en god ide, de fleste vil sikkert se ud som Krummefar, da han fik serveret rødbedebøf.

En anden meget mere skånsom metode er igen at tænke 80/20 reglen, hvis man laver en “madplan” der hedder to dage med fisk, en dag med vegetar og to dage med fjerkræ, så er der to dage tilbage til det røde kød, og så har man allerede nedsat sit forbrug drastisk.

En anden mulighed er jo også, at man servere grøntsager og fisk til forret “hver dag”, således at hovedrettens mængde halveres. Det kunne være rodfrugtsuppe, en fyldig salat, et stykke med røget laks, en reje cocktail anno 2010, en mager tunmousse med brød, kæmperejer på spid med et stykke godt brød osv. Jeg synes der findes masser af muligheder for at lave lækre og hurtige forretter, hvor man netop får meget mere grønt og fisk. Faktisk viser de nyeste undersøgelser at man taber sig, hvis man først spiser en sund forret, fordi man så når at registrere at man er mæt, inden man er færdig med at spise.

Alternativt er jo at der kommer en sund dessert efter hovedretten, så man skal levne lidt plads til det. Det vil jeg skrive meget mere om sidenhen, men lige nu vil jeg give ideer til vegetardagen.

Nu behøver vegetarmad jo ikke være rødbedebøffer, og derfor vil jeg her skrive om omelettens fortræffeligheder.

Det er super let aftensmad, man kan lave det, stort set uden at købe ind og de fleste holder af det. Det er i sundeste forstand “fast food” når det er bedst.

Der findes mange slags fyld til en omelet, men noget af det der bare smager himmelsk, føles som kød og giver temmelig meget luksus over en hverdag er kantareller.

Omelet med kantareller til 2:

100 gram kantareller gøres rene og skæres i passende stykker

1 løg pilles og skæres i tern.

evt. ½ rød peber i tern

4-5  økologiske æg

½ dl mælk.

lidt salt og peber.

lidt god olie og 5 gram smør til stegning.

Start med at klare løgene i en anelse olivenolie (eller god dansk rapsolie)

kom kantarellerne på og evt. de røde peberstykker.

Steg dem til de er gyldne og møre og tag det hele af panden og hold det varmt. Personligt synes jeg det er lettest med to pander, en med fyldet og én til omeletten.

Pisk æg og mælk godt sammen og kom en anelse salt og peber i.

Smelt smør og olie på panden og kom æggemassen i.

Løft lidt i det stivnede, så der kommer nyt flydende ned på bunden.

Jeg har lært, at det er godt at komme et låg over i 2 minutter – så bliver den let og svampet.

Når massen er næsten helt stivnet kommes fyldet på halvdelen, og man folder den anden halvdel over. Man kan med fordel nøjes med at komme halvdelen af fyldet i, og så pynte med resten på fadet, når omeletten er sat over på serveringsfadet.

En grøn enkel salat af Romaine salat, og lidt tomat gør sig godt til retten

En god skive rugbrød eller anden groft brød serveres til.

Der er masser af muligheder for at komme fyld i en omelet, friske asparges er vildt lækkert.

Spise med Prices Peperonata, som består af gul, grøn og rød pberfrugt, et løg, hvidløg, timian, rosmarin og flåede tomater,salt, peber og sukker der steges på panden og kommes i omeletten.

Et andet hit er at komme tynde skiver mozzarellaost på, inden massen er helt stivnet, så det får lov at smelte ind i omeletten, derpå kan der kommes, friske skriver af tomat og en smule ristede kerner (pinje, græskar, solsikke osv.) og frisk basilikum.

Hvis man vil have kød, kan et par skiver tørstegt bacon også bruges, mere behøves ikke for at give en stor smag.

Frittata er en omelet, med fyldet i æggemassen – en såkaldt åben omelet….

2 pers.

4-5 økologiske æg

1/4 dl mælk

salt og peber er grundopskriften på æggemassen

Kolde kartofler i skiver stegt på panden, sammen med lidt optøet spinat, salt, peber, når det er stegt lidt sammen, kommes æggemassen og lidt mozzarella ost over og dele hele stivner til en fast masse. Serveres med en skrive groft brød, gerne rugbrød

Spansk Kartoffel Frittata: 5-6 kartofler skrælles og skæres i tern og sammen med et løg også i tern de steges i olie på en varm pande, tages af panden og det meste af olien smides væk. Æggemassen kommes på panden, og når den er stivnet vendes den ved hjælp af et løg eller et fad og steges på den anden side. Tomat salat er himmelsk til denne ret, og en skrive groft brød.

Fyldet kan stort set være “tøm køleskabet” – og hvis man søger på nettet, vil jeg gætte på at der kommer 1000 vis af andre kombinationer, et er i hvert fald sikkert, hvis man vil lave en ny opskrift hver gang, så går der år, før man er færdig med at afprøve de forskellige muligheder.

Rigtig god appetit…..

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account