Gule Ærter – på den sunde måde

Logo for MadMagasinet.dk

Lad mig starte med at skrive at jeg elsker mad! – og ikke mindst at jeg har råd til at købe mad – disse to faktorer er der sikkert mange i Danmark der kan nikke genkendende til, og dermed kan man sikkert også nikke til at vægten ikke altid er med én. Det betyder at rigtig mange må kæmpe med helbredsproblemer på grund af vores velfærd. Nu kan man jo sætte sig i et ringhjørne og sige, at det er da godt nok synd for mig, eller man kan vælge at kigge på sin mad, og ikke mindst tage en god vurdering af den og dermed også få lidt fokus på – hvad kan jeg selv gøre, for at få god mad, og samtidig mad, der ikke påvirker mit helbred i den negative retning.

Jeg tror ikke på, at nogen bliver sund af at være et 100% menneske, så selv om jeg forsøger at leve meget sundt hver eneste dag, så er det i den grad 80/20 reglen der gælder. Jeg lever med en krop, der har brug for at leve, som om jeg havde diabetes, jeg bliver simpelthen dårlig af sukker og fedt. Det er ikke noget jeg i dagligdagen er ked af, faktisk tænker jeg ikke over det i hverdagen, fordi jeg netop lever så sundt, som jeg nu gør. Problemet er jo naturligvis, når der er fest og glade dage, for så er der ikke altid tænkt over sundheden i maden, og det er ikke godt for alle os, som bare ikke tåler “det søde liv”.

Men ud over desserter og kager, så er det vældig let at lave mad, som er både velsmagende og fyldt med saft og kraft, uden at det ødelægger hverdagen for alle os, der lever med  såkaldte livsstilssygdomme som for højt kolesterol, diabetes og hjertekarsygdomme, eller er gastric-bypass opereret.

Da det meget snart er vinter, efteråret har i hvert fald sat sine spor, vil jeg starte med at lave en lækker suppe, fyldt med alt godt fra det danske oldschool køkken, nemlig Gule Ærter.

Der er naturligvis den lette løsning med “Møllerens Gule Ærter”, men smagen er bare bedre, hvis man bruger alm. ærter, som udblødes og koges inden det tilsættes suppen.

Gule Ærter:

Gule ærter bør koges på gris, så jeg snupper gerne et stykke magert nakkekød ca. 600 gram.

Det skal koge det op i en suppegryde, uden andet tilsat end det vand, der skal til for at dække kødet.

Når det koger, skal det skummes for “affald” og derefter er tiden kommet til at komme et par spiseskeer med salt i, lidt peberkorn (ca. 10) og et par laurbærblade.

En suppevisk af porretop, selleritop og et par gulerødder gør godt i sådan en suppe.

Efter et par times simren er det på tide, at se om kødet er blevet mørt.

Her er det så, at jeg gør noget aktivt for ikke at få for meget af det usunde fedt i min mad. For kødet tages op, suppen sies, og sættes nu koldt til næste dag.

Samtidig sætter jeg 2 dl Gule Flæk Ærter i blød i rigeligt vand i køleskabet.

Næste dag:

Næste dag, er det let at tage en klump fedt af suppen, og herefter fortsætte med at lave sine Gule Ærter.

De Gule Flæk Ærter koges i en gryde for sig selv med noget af suppen, når de er møre, blendes de med en stavblender, de skal simre i ca. 45 minutter.

2 gulerødder

½ selleri

2 porrer

4 mellemstore kartofler

2 kviste timian

Det hele skæres i tern, og koges sammen med resten af suppen i ca. 20 minutter, til grøtsagerne er lige netop møre.

Suppen kommes over i De Gule Ærter og der røres rundt, så det bliver en pæn glat suppe, hvorefter grøntsagerne kommes i.

Serveres med sennep, det kolde stykke nakke i skiver og rugbrød, og gerne surt i form af asier eller rødbeder.

Et stykke kogt medisterpølse er også velegnet som tilbehør.

Rigtig god appetit, og husk at det ikke er i fedtet, smagen sidder.

Med gode efterårshilsner

Kitty

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account