Hola, kære madelskere!

I disse dage nyder jeg et ophold i Barcelona, byen der især er kendt for sin modernistiske arkitektur, men også en by der på fineste vis repræsenterer sin egns råvarer, både på markeder, på restauranter og de mange tapasbarer.

Barcelonas  fødevare udbud og menukortene rundt om i byen bærer tydeligt præg af byens placering i Catalonien, som ligger i det nordøstlige Spanien, på grænsen til Frankrig, i et bjergrigt område og ud til Middelhavet.

Der findes slagtere med et udvalg af udskæringer jeg ikke anede eksisterede, i form af tørret svinekød, som bla bliver til pølser som xorçio, fuet og mange andre slags krydrede pølser. Fiskeboderne på markederne byder på alt godt fra Middelhavet, især sardiner, makrel, torsk og skaldyr. Og det er altsammen meget friskt. Nu hvor efteråret har ramt Barcelona, bugner det med svampe som hentes i skovene og i bjergene. Fra en ikke særlig svampe-kyndig madskribents side, må jeg sige, at jeg ikke anede der fandtes så mange forskellige slags.

Nu har jeg besøgt et par madmarkeder, grønthandlere og et velassorteret supermarked, og jeg må tilstå at jeg er grøn af misundelse! Tænk sig at bo i en storby hvor udbuddet er så stort, og hvor der sættes så stor pris på rene råvarer.

I min hjemby, København, synes jeg der er langt imellem de varer der ikke er indhyllet i emballage, således at man ikke kan lugte til dem og røre ved dem. Det er efterhånden til at få mange økologiske varer i de større supermarkeder og i specialforretninger. Men jeg savner at kunne købe ind et sted hvor sanserne pirres, hvor der er stemning og hvor der findes ekspertise omkring fødevarerne. De få steder hvor ekspedienterne virkelig ved hvad de taler om er priserne så ublu, at det slet og ret ikke er rimeligt.

Der er tiltag såsom Farmers Market , selv besøger jeg i løbet af sommer-halvåret dét i Jægersborggade. Farmers Market er et initiativ taget af en række madfolk, bla Camilla Plum, og er et rigtig godt tiltag. Det eneste minus er, at varerne er temmelig dyre, hvilket jeg kan undre mig over, da mange af dem er fremstillet af de danske varer der nu hører årstiden til.

Fornylig var jeg i Svendborg en lørdag formiddag, og her på byens største torv var et marked der bød på frugt & grønt, oste, honning, blomster i massevis og forskellige boder med hjemmegjorte sager. I mange byer rundt om i Danmark afholdes disse markeder; Odense, Hillerød mv. Hvorfor ikke i København? København er landets metropol, og burde være byen der udstiller alle de gode danske råvarer vi har. Om ikke så længe åbner et stationært marked ved Israels Plads i København – og det er jeg meget spændt på! Jeg håber ikke at det bliver et delikatesse marked hvor kun de velhavende kan købe ind…Mit håb er at bagmændende har skelelt til eks vis de store markeder her i Barcelona?!

Det er bekvemt og let at købe ind i et supermarked, men ikke særlig inspirerende og ikke spor miljøvenligt med al den emballage. Måske vi får et marked a´la La Boqueria?

Det er efterhånden også muligt, at få leveret både frisk fisk, kødudskæringer, en hel ko eller gris, frisk bagt brød samt frugt & grønt lige til døren. Selv sætter jeg meget stor pris på mine kasser fra Aarstiderne, der inspirerer mig til alskens madlavning og giver mig lyst til at sætte tænderne direkte i de friske sager! Men det er nu engang ikke det samme, som selv at gå og udvælge dét man gerne vil have, eller blive inspireret af farver, dufte, smag og opstillinger. Jeg siger ikke, at det ene skal erstatte det andet, ej heller at vi ikke skal have supermarkeder, som især travle børnefamilier garanteret sætter stor pris på, men derimod at flere markeder, stationære eller undedørs, ville være et godt supplement.

Jeg har lejet mig en lille lejlighed i Barcelonas Eixample/Gracia kvarter, ikke langt fra La Sagrada Familia. Som ene-rejsende bryder jeg mig ikke om, at sidde på et indelukket hotelværelse, og desuden var tanken hjemmefra at jeg ville tilberede diverse retter i det lille køkken. Det viser sig, at køkkenet ikke er så vældig godt udstyret, og dermed har det sine begrænsninger ud i kogekunstens muligheder. Når jeg kommer hjem til La Cucina Nada, vil jeg tilberede et par småretter og dele opskrifterne med jer her!

La Cucina Nada siger Adéu for denne gang!

1 Comment
  1. Savas 9 år ago

    Sikke nogle dejlige billeder du har taget. Ser frem til at læse mere.:)

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2019 Madmagasinet

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account