Hvad man kan få ud af en kasse Appelsiner!

Appelsinstykker med stjerneanis i gryde

I torsdags fik jeg en ekstra kasse leveret med min faste kasse fra Aarstiderne – denne fuld af spanske modne spiseklar appelsiner og forskellige clementiner. Meget charmerende var der stadig stilke og blade på en del af dem. Min tanke med, at bestille kassen var, at jeg udover, at nyde en del af dem au naturel, ville lave lidt forskelligt af de fantastisk velsmagende citrusfrugter!

Her ser du hvad jeg indtil videre har fået ud af kassen:

  • En Mandel-appelsin kage
  • Frisk salat m.appelsinskiver
  • Nada´s Julemarmelade
  • Friskpresset appelsin juice
  • & Clementingelé med stjerneanis

Du får mine opskrifter her:

Mandel-appelsin-kage:

Med “Alt for Damerne” i uge 46 fulgte der et hæfte med “25 fantastiske julegodter” med, og i dét hæfte, udviklet af Mai Knauer der står bag den meget inspirerende kage- og dessert kogebog “Sweet Nothing”, er der en opskrift på en Mandel-appelsin-kage. Den ser, og lyder, vanvittig indbydende ud – så den måtte jeg afprøve!

Kagen bages uden smør/fedtstof og uden mel, massen består simpelthen af appelsinpuré, mandler, sukker, æg og abrikoser. I beskrivelsen i hæftet står der: “en vidunderlig kage med smag af 1001 nat“…

Kagen har en meget kraftig appelsinsmag, og var til både mine, og mine gæsters smagsløg, lige lovlig bitter. Derfor har jeg ændret en smule i opskriften. Havde jeg prøvesmagt kagen, inden jeg bød på den som dessert, havde jeg skåret den i tynde skiver og ladet et par kugler vanille- eller stracitacellais akkompagnere den!

Opskrift:

  • 2 store økologiske appelsiner
  • 1 liter vand (til at koge appelsinerne i)
  • 1 håndfuld tørrede, hakkede abrikoser
  • 1 håndfuld hakket frisk mynte
  • 6 mellemstore æg
  • 250 gram sukker (jeg brugte rørsukker)
  • 275 gram mandler
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 vanillestang – kornene til dejen, stangen til kogning.
  1. Vask og kog appelsinerne sammen med den tomme vanillestang ved svag varme i 2 timer.
  2. Tag appelsinerne op til afkøling, og tag skrællen af den ene appelsin og skær dem i mindre stykker.
  3. Hak appelsinerne med stavblenderen m. hakkefunktion (eller i en foodprocessor) sammen med mynte og abrikoser til en puré.
  4. Pisk æg og sukker tykt, og tilsæt de fintmalede mandler, vanillekornene og bagepulver.
  5. Vend appelsinpuréen i dejen, og fyld den i en springform beklædt med bagepapir.
  6. Bag kagen ved 200 grader i ca.1 time.
  7. Pynt evt med flormelis og spiselige blomster. Eller server med is og en appelsinskive

(Tak til Mai Knauer og “Alt for Damerne”)

Clementingelé med stjerneanis:

I en af mine kogebøger, “Syltning – året rundt” af Joanna Farrow fandt jeg en opskrift på gelé gjort af mandariner, og den måtte jeg simpelthen afprøve! Hun skriver i brødteksten til opskriften at en hver type citrusfrugt kan bruges, og jeg har derfor valgt at lave den af clementiner, da jeg har en del af dem pt. Hun anbefaler at servere geléen til fedtholdigt kød, og jeg tænker at den vil være et rigtig godt match til and, gås, flæskesteg eller gammeldags oksesteg.

Opskrift:

  • 10 økologiske clementiner
  • 15 gram stjerneanis (jeg kom en del flere i, og fiskede 2/3 dele af dem op efter ½ times kogetid)
  • 375 gram melis pr.½ liter siet vand
  1. Vask clementinerne
  2. Skær dem i småstykker, og kom dem i en stor gryde sammen med stjerneanis. Sørg for at al saften kommer med. Der er ingen grund til at fjerne skaldele eller kerner, da frugterne bliver siet efter kogning.
  3. Tilsæt 1½ liter vand, og bring gryden i kog. Læg låg på, og kog forsigtigt ca.1 1/4 time.
  4. Si frugt og saft igennem en saftpose udspændt over en stor skål i mindst 4 timer, eller natten over.
  5. Mål saften af, kom den tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker.
  6. Varm forsigtigt op under omrøring, til sukkeret er opløst. Bring det i kog og giv det 5-10 min. eller indtil blandingen begynder at stivne. Skum overfladen for urenheder undervejs.
  7. Hæld blandningen på rengjorte og skoldede glas, luk til.

Nada´s julemarmelade:

Opskrift:

  • 5 halvstore økologiske appelsiner samt skrællen af den ene
  • 10 økologiske gulerødder
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 2 dl vand
  • 750 gram sukker
  1. Skræl og riv gulerødderne.
  2. Skræl de fire af appelsinerne, skær det meste af hinden af, da det giver en meget bitter smag.
  3. Riv skrællen af den sidste appelsin, og skræl den derefter som de andre appelsiner. Skær appelsinerne i små stykker.
  4. Kom de revne gulerødder, appelsinstykker og appelsinskrællen i en tykbundet gryde.
  5. Hæld vand, sukker og krydderier ved.
  6. Kog det hele op, og skru derefter ned for varmen. Lad det simre til appelsinerne er helt udkogte.
  7. Smag til, og kom evt lidt mere sødemiddel i.
  8. Køl marmeladen.
  9. Hæld på rengjorte, skoldede og atamonskyllede syltetøjsglas.
  10. Skru låget stramt på, rengør glassene udenpå – hvis der evt sidder marmelade rester i kanten, fjern da med køkkenrulle skoldet i kogt vand.
  11. Stil mørkt og køligt til de skal bruges.

Frisk salat med appelsinskiver:

  • Spæde salatblade og  frisk spinat skylles, slynges og drypper af. Arranger dem på et stort fad.
  • Skær skrællen af appelsinerne, og fjern det hvide, da det smager meget bittert. Skær dem i pæne skiver.
  • Skær et granatæble over, og bank kernerne ud.
  • Lav en dressing af olivenolie, en smule æbleeddike/æblecidereddike, en sjat balsamico, saften af ½ appelsin, stærk sennep, salt & peber – rør det sammen og piske en smule rørsukker i.
  • Hæld dressingen over salaten, og arranger appelsinskiverne i kanten af salaten, hele vejen rundt. Drys rundhåndet med granatæblekerner og en håndfuld valnødder.

Jeg serverede salaten til en flæskesteg, hvor tilbehøret ellers bestod af hjemmelavet rødkål, hjemmelavet krydret chutney (find opskrifter på min blog), en fed sauce og krydrede ovnbagte timian kartoffelbåde. Derfor valgte jeg at der også skulle være en frisk salat med sprødhed til.

Alternativt kan du anskaffe dig en juicer som er en perfekt og sund måde at få brugt diverse frugter og grøntsager på. Domotech.dk har et stort udvalg af kvalitets juicere.

Jeg kan virkelig anbefale Gines´ kasse med citrusfrugter! Se flg link: http://www.aarstiderne.com/Ekstravarer/CitrusKassen.aspx

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account