H. C. Lumbye kage

Cheesecake med hindbær og chokoladedekoration

1. januar 2010 sad jeg og så den klassiske nytårskoncert fra Wien. Koncerten sluttede af med “Champagne-Galoppen”, som ekstranummer. Kommentatoren fortæller så, at 2010 er 200 året for H.C. Lumbyes fødsel. Derfor beslutter jeg at finde på en kageopskrift for at hylde ham. Selvfølgelig skal han have en dansk kage opkaldt efter sig.

Den danske komponist H.C. Lumbye arbejdede med sit eget orkester i Tivoli lige fra åbningen i 1843. Her hjemme er han mest kendt for netop Champagnegaloppen, som han komponerede til havens 2 års fødselsdag.

Kagen tilberedes gerne dagen før, så fyldet kan nå “at sætte sig”.

H.C. Lumbye-kage

Kagebund:

  • 200 g. ren rå marcipan
  • 150 g. smør
  • 1 pasteuriseret æg
  • 175 g. sukker
  • 150 g. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver

Tænd for ovnen på 180 grader. Ælt smør og marcipan sammen. Tilsæt derefter æg og sukker. Til sidst kommes mel og bagepulver i.  Ælt dejen igennem og rul den ud på en bageplade beklædt med bagepair. Bag den i ovnen i 20 min. Bunden skal være lysebrun.

Stik herefter små kager ud med en udstikker. Lad udstikkeren sidde, så hjælper den med at holde på chokoladefyldet, indtil det er stift.**

Chokoladefyld

  • 200 g. hvid chokolade
  • 1/2 l. piskefløde
  • 3 pasteuriserede æggeblommer
  • 1/4 dl. limesaft
  • 1/4 dl. amarettolikør

Smelt chokoladen i en skål over et vandbad og piske fløden til skum. Vend æggeblommer, likør og limesaft i. Vend knap halvdelen af flødeskummet i den smeltede chokolade, mens den er varm. Resten vendes i, når chokoladen er blevet kold. Herefter fordeles moussen over kagebundene og stilles i køleskabet natten over, så chokoladen kan stivne.

Moussen tages ud af køleskabet 15-20 min før servering. Så kan moussen klimatisere sig og støtteringene er nemmere at fjerne. Lige før servering pyntes kagerne med revet limeskal og kandiserede violer. Det ser dekorativt ud, hvis man sprøjter lidt chokoladesauce på tallerkenerne, inden kagerne løftes over. Til sidst pyntes tallerkenerne med friske bær.

** Har man ikke en udstikker, kan man skylle en 1 1/2 ltr. sodavandsflaske godt, klippe den i stykker og bruge den.

1 Comment
  1. Newyorkerbyheart 14 år ago

    Uh, hvor lyder den dog LÆKKER! Den skal ihvert fald prøves 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account