MASH indtager Århus

Saftig bøf på en tallerken med rosmarin

I lørdags havde jeg den fornøjelse at besøge en at Århus’ nyeste restauranter, den ny åbnede MASH (Modern American Steak House). Det er den 3. af sin slags i Danmark med 2 søsterfilialer i København og Charlottenlund (Skovridderkroen). Jeg fik at vide i januar at restauranten ville åbne og har siden tålmodigt ventet på at de fik fundet det rette sted. Valget faldt på Hotel Ritz i de lokaler hvor René Knudsens før drev restaurant. En perfekt central placering. Og lørdag d. 25/9 skete det så : MASH slog dørene op for de bøfhungrende Århusianere.

Vi ankom sultne og forventningsfulde til det amerikanske bøftempel og fik en varm og venlig modtagelse. Så snart man kommer inden for døren kan man se at her tager man sine bøffer alvorligt. Til venstre for indgangen er det en kæmpe kølemontre hvor det hænger store sider krogmørnet oksekød. I bunden af montren kan man se alle de forskellige slags bøffer stedet kan tilbyde. Der ligger nemlig en af hver. Der er de amerikanske udskæringer af majsfodret kvæg fra Omaha, Nebraska: N.Y. Strip, Ribeye, Bone in Ribeye og Porterhouse. Der er de danske udskæringer af ‘Dry Aged’ okse, der er modnet i op til 90 dage: Filet, Ribeye og Long Bone Ribeye. Stedet kan også tilbyde bøf fra australsk Wagyu kvæg ”Kobe style”, det ligger dog ikke til display.

En smilende tjener anviste os et bord i den stilige restaurant. Stedets indretning kan vel bedst beskrives som en meget upscale diner-style. Der er sort træværk, komfortable røde lædermøbler og det hele har et lækkert poleret finish. Der er firkantede ‘båse’ med plads til 4 personer og halvrunde med plads til 6.
Vi fik hurtigt noget godt brød på bordet, med sej krumme og sprød skorpe. Jeg mistænkte Emmerys for at ha’ en finger med i spillet, men tjeneren forsikrede at det var hjemmebagt. Respekt!

Menukortet er overskueligt og indbydende. Forretterne koster 100 kr pr stk og der kan vælges mellem f.eks. brisler, snegle, foie gras, røget laks eller charcuteri. For 75 kr ekstra kan man også få ½ grillet canadisk hummer – og den nuppede jeg. Min medspiser valgte sneglene, som her var med hvidløg og tomat. De ankom serveret i en glaskrukke, liggende i en liflig tomatsky med sprøde brødskiver på toppen. Den smagsprøve jeg fik var skøn, sneglen var mør, velsmagende og lige tilpas krydret. Min hummer blev serveret med smeltet smør, som det sig bør og citron samt en spicy hjemmelavet chilimayonnaise. Jeg valgte et glas argentinsk chardonnay til (Alamos 2009, 50 kr). Kombinationen af det søde, saftige hummerkød, den lette grillsmag og mayoen gik rent hjem. Jeg måtte passe på ikke at spise for meget brød til, for der skulle jo være plads til aftens hovedattraktion: bøffen.

Valget af bøf var let, vi havde nemlig besluttet hjemmefra at spise os igennem stedets bøffer i løbet af en række besøg. Så vi begyndte simpelthen bare fra en ende af med det amerikanske udvalg. Min medspiser valgte en N.Y. Strip på 350g og jeg selv en Ribeye på 300g – begge stegt medium-rare. På MASH får man bøffen serveret for sig og kan selv vælge sit tilbehør, ‘sides’ som det hedder på amerikansk (45 kr pr stk). Der vælges mellem alm fries, chilifries, løgringe eller ‘mac and cheese’. Ønsker man også grønt til, er der 7 forskellige slags garniture at vælge imellem (ligeledes 45 kr pr stk).

Vi valgte begge fritterne og så frem til at få noget ganske andet en almindelige kedelige sveller fra den gyldne brønd. Valget af garniture faldt på haricot vertes og sauterede champignon med bacon. Der er frit valg mellem 4 saucer: bearnaise, peber, rødvin og hvidløg/timiansky. Min medspiser valgte stedets bearnaise, mens jeg kastede mig ud i en omgang rødvinssauce. Mens vi ventede på maden kom der rødvin på bordet. Valget havde også her været meget nemt, når man som jeg har en forkærlighed for australsk shiraz. Vinen hed ”Billi Billi” (Mount Langi Ghiran 2005, 295 kr) og det var et meget passende navn. Jeg er temmelig imponeret, der var sødme, frugt og en meget behagelig blød finish – virkelig en fremragende vin til prisen. Vi bestilte også kildevand ‘Aqua Panna’ (1L, 60 kr).

Grillet ribeye af krogmørnet amerikansk okse

Bøfferne ankom på store tallerkner med stedets røde monogram. I det øjeblik tallerkenen blev sat foran mig ramte duften af grillet oksekød og frisk rosmarin min næse. Og maven var bestemt ikke sen til at reagere. Vores fries var en åbenbaring: gyldne, sprøde og på ingen måde fedtede. De grønne bønner var ultratynde, knasende sprøde, vendt med sauterede skalotteløg og drysset med ristede mandler. Svampene med bacon var også lækre, med det var klart bønnerne der stjal opmærksomheden. Min rødvinssauce var kraftig og velsmagende, god balance mellem syre og sødme. Aftenens eneste kritikpunkt gjaldt medspiserens bearnaise. Bevares, den var udmærket – men et skud estragoneddike ville ha’ gjort underværker. Den var simpelthen for sød  for os.

Men nu skal det jo ikke handle om tilbehøret det hele, det var jo bøfferne vi var kommer efter. Og hvad kan jeg sige? ”WOW” er vist det mest passende. Magen til saftig, velsmagende bøf kan jeg ikke mindes at ha’ fået på dansk jord. Begge bøffer var perfekt stegt og i en klasse helt for sig. Stedet ellers gode gedigne kniv var nærmest en hån mod så mør en bøf – den kunne ha’ været skåret med et hårstrå. Det er først når man smager kød som dette, det går op for en hvad man ellers måtte nøjes med gennem tiden. Så her har MASH virkelig fat i den lange ende. Med kød af den kvalitet kommer folk til at vælte ind. I København må restauranten hver dag afvise ca 100 mennesker. Mon ikke også at der bliver rift om pladserne her i Århus?

Vi magtede ikke dessert, men ville alligevel gerne ha’ lidt sødt at slutte af på. Min medspiser fik en lille stempelkaffe (35 kr) med 4 fremragende, hjemmelavede petit fours (55 kr).  Jeg valgte en sød cocktail, ‘Pineapple Jack’, tilsmagt med kardemomme (90 kr). Alt i alt løb besøget op i 1645 kr og det var bestemt rimeligt.
Maden var en kæmpe oplevelse. Tjenerne var servile, nærværende uden at være påtrængende og ikke mindst: velinformerede om menuen og råvarerne. Det var en helstøbt aften og det varer bestemt ikke længe inden vi igen indfinder os på adressen efter mere bøf. Det er en stor gevinst for byen med at bøfhus af den kaliber. Så velkommen til!

MASH kan besøges her – www.mashsteak.dk

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account