I rigtig mange år har vi sat det usunde op imod det sunde. Når jeg snakker om usundt, så mener jeg selvfølgelig junk food, kage og andre søde sager. Når situationen så er den, at man står i supermarkedet med et valg mellem usund og sund mad, så er det næsten altid det usunde der vinder!
Faktisk er det ikke så utroligt at det altid er det usunde vi må ty til, når vi handler. Typisk er vi allerede sultne, når vi står midt i vores færd med at handle ind. Det er præcis det, som er det farligste vi kan byde os selv. Det der sker oppe i hjernen er, at den gør alt for at skaffe noget hurtigt energi. Den hurtigste måde kroppen kan producerer energi er ved at indtage sukker. Det er altså derfor, at vi typisk får lyst til lidt sødt sidst på dagen eller når vi er rigtig sultne. Men hvorfor er det så, at sukker er så usundt? Sukker er som sådan ikke usund i sig selv, men det er hurtig energi og energien forsvinder derfor også hurtigt igen. Derfor betragter vi ikke sukker for sund mad. Det er derimod sund at spise mad med et højt indhold af fibre, som er dem der giver os energi og samtidig mæthedsfornemmelse. Selvom jeg skriver at sukker ikke er usundt, så mener jeg bestemt heller ikke, at sukker er sundt!
Usund mad vs sund mad
Sund mad er en bred betegnelse. Det er faktisk meget svært at definere i dag hvilket mad der er sundt og ikke sundt. Jeg plejer at sige at man bør spise alt mad i små mængder. Selvfølgelig er fed mad ikke at foretrække, og ligeså med salt. Emnet salt vender vi tilbage til. Kort sagt bør vi finde fødevare med masser af fibre og lækre vitaminer. Men af en eller anden årsag, så er det altid blevet vores livret? Kål er en af de sundeste råvarer, som vi har i Danmark. Det er fyldt med fibre som fylder godt i maven og har samtidig en masse gode vitaminer, som gør en helt masse godt for vores krop.
Om vi indrømmer det eller ej, så er det desværre alt for ofte det usunde, som vinder. Men hvis man ikke selv kan bekæmpe det, hvad gør man så? Jo man kunne eksempelvis udskyde det. Man kunne starte med at spise det sunde og tricke hjernen, ved at belønne den med det usunde, hvis du spiser det sunde først. Faktisk sker der det, i de fleste tilfælde, at du allerede er forholdsvis mæt efter det sunde, at du slet ikke har plads til det usunde. Nu står stillingen pludselig en helt anden, når vi snakker om hvem der vinder: junk vs. Sund.
Kærligheden ved usund mad
Gang på gang spørger vi os selv, hvorfor vi ikke bare kan elske det sunde i stedet for at elske det usunde. Men der er faktisk en del forklaringer på hvorfor vi elsker usund mad højere end noget andet.
- Usund mad smager lækkert. Lige lidt ekstra fløde i sovsen eller suppen, det giver en dejlig rund smag. Eller lidt ekstra ost oven på den ellers sunde lasagne. Vores smagsløg er bare indrettet til bedre at kunne lide usund mad frem for sund mad. Hvorfor, det er et godt spørgsmål. Man kunne forestille sig, at det har noget at gøre med evolutionen. Det er ikke meningen vi skal være tynde og skramlede. Vi skal spise kød og mæske os i mad. Det kunne i hvert fald være et godt bud!
- I dag ved vi, at humøret påvirker vores trang til hvad enten det er det sunde eller det usunde. Måske skulle vi i stedet arbejde lidt på at lade være med at stresse, og komme i bedre humør i stedet for, at koncentrer og stresse omkring vores madvaner. Mange mennesker mener at de ligefrem kan mærke en kropslig ændring så snart de indtager blot et enkelt stykke chokolade. Det er da tankevækkende!
Hvis usund mad tilfredsstiller os så meget, og vi dog bliver mætte af det, hvorfor er det så lige at vi ikke bare lever livet og lever af alt det usunde? Det er for det første vigtigt at huske på, at fed mad gør os trætte fordi, at det ikke indeholde ligeså meget energi og ligeså mange vitaminer som det sunde mad. Derudover er det over bevist, at det skader vores helbred. Derimod vil jeg påstå, at det ikke skader, med lidt usund mad en gang i mellem, husk det tilfredsstiller vores lyst – der må være noget godt i usund mad, hvis man kan begrænse det?
Jeg ser altid efter de usunde produkter først for så er jeg mere sulten når jeg kommer til det endelig madindkøb.