Svampejagt

Svampe er til gavn for mange andre væsner end du og jeg. Dyrene, som lever i skovene og den vilde natur lever af disse svampe. Men bare fordi en slange eller et pindsvin har taget en bid af svampen betyder det ikke at vi mennesker også kan spise den. Hvis du er i den mindste tvivl om hvorledes svampen er giftig eller spiselig, så lad svampen stå.

Herunder er nævnt 2 spiselige svampe, som er forholdsvis nemme at finde i den danske natur.

  • Markchampignon
  • Almindelig kantarel

Markchampignon

Denne svamp er i familie med den champignon vi kender fra supermarkedet. Den vokser på åbne græsmarker, særligt hvor der går heste. Dog kan man også finde dem i haven eller i parkerne i byen. Mark-champignonen elsker næringsrig jord og vokser specielt i juni frem til slutningen af oktober. Mark-champignon vokser især godt, hvis der har været tør sommer og der pludselig kommer meget regnvejr.

Når Mark-champignonen vokser er den først kugleformet, hvorefter den bliver mere hvælvet formet og til sidst næsten flad. Den måler ca. en diameter på 5-10 cm. Hatten er hvid med små skæl. Lamellerne under hatten er chokoladebrune, ligesom på en almindelig champignon. Lamellerne hænger frie fra stokken og er som unge svampe sart rosa hvor efter de skifter farve med tiden og ender til sidst med at være helt sortbrune. Stokken er 3-6 cm høj, dvs. at den er forholdvis kort. Den måler 2,5 cm i tykkelsen.

Dens duft er behagelig og smagen er mild.

Forveksling

Der findes en giftig art af champignon, denne art bliver tit forvekslet. Den hedder karabolchampignon og har en meget skarp lugt.
En anden farlig svamp man kan forveksle denne svamp med er snehvid fluesvamp. Disse fluesvampe har hvide sporer og lameller.

Almindelig Kantarel

Læs også ”Kantarel (grov grøntsag)”.

Vi kender denne svamp fra diverse supermarkeder men også fra tv-køkkener, hvor de omtaler kantarellen, som en fin spisesvamp med en yderst god holdbarhed. Denne svamp er et godt sted at starte hvis man vil springe ud i svampejagt, som nybegynder. Der er nemlig ikke mange giftige svampe man kan forveksle med denne herlige svamp.

Almindelig kantarel vokser sammen med mange træarter. Især finder man den sammen med bøg, eg og birk. Faktisk kan man også finde kantarellen på heden hvis blot der står fyrretræer i nærheden. Derfor kan man også finde svampen i løvskov og nåleskove samt ved kanten af birkemoser. Man betegner i dag svampen som almindelig over hele landet. Der skal altså blot være træer i nærheden. Almindelig kantarel har det bedst i fattig jordbund med passende sur jord. Den kommer frem efter meget regnfulde perioder allerede i juli måned men man har nemmest ved at finde dem omkring august. Almindelig kantarel vokser helt frem til november.

Forveksling

Denne svamp kan forveksles med en giftig svamp. Nybegyndere bør tage sig i agt her. Den forveksles med en svamp, som også er gul i farven, en tragtformet hat og med nedadløbende lameller. Denne svamp hedder netbladhat. Sørg derfor for at have undersøgt hjemmefra forskelle ved disse to svampe.

Husk at det er vigtigt at undersøge godt og grundigt hjemmefra hvor de forskellige svampe ser ud og deres forskelle. Læs også: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturen-netop-nu/efteraar/svampejagt/

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account