Stevia planten kan man i og for sig godt kalde årets plante. Stevia planten er en lille grøn plante, som stammer fra Paraguay. Dens blade har en saft som minder om nektar. Denne saft kan være 30 gange sødere end det hvide sukker vi kender og bruger i vores mad. Stevia blev allerede introduceret i den industriserede verden i 1899 af M. S. Bertoni.
Der gik dog meget lang tid før man rigtigt fik øjnene op for denne gyldne plante. Det var faktisk først i 1931, at man fandt ud af, at steviosid, plantens primære sukkermolekyler, et hvidt krystallisk vandsugende pulver var ca. 300 gange så sødt som rørsukker. Der gik også herfra mange år før forskerne var helt færdige med at identificere og isolere de kemiske strukturer i stevias aktive molekyler. Stevia pulveret er i over 10 år blevet solgt lovligt i Danmark. Men af en eller anden grund er det først nu det endeligt er brudt frem.
Stevia planten bliver brugt til rigtig mange ting, som eksempelvis fodbad, cremer og ansigtsmasker. Der hvor det pludselig begynder at blive interessant er nu, hvor man er begyndt at erstatte det almindelige hvide sukker med saften fra denne Stevia plante. Faktisk har denne fremtids sødemiddel allerede været kendt i 1500 år!
Ligesom med alle planter, variere kvaliteten af sødemidlet fra plante til plante. Dette skyldes forskellige miljømæssige faktorer. Disse faktorer kan eksempelvis være jordens næringsindhold, vandingsmetoder og sollyset.
Hvad er det, der er så fantastisk ved stevia?
Saften fra stevia planten har en dejlig sød og forfriskende smag. I modsætning til almindeligt hvidt sukker, bliver denne søde smag meget længe i munden. Det er faktisk ikke så simpelt at udvinde stevia sødemidlet fra planten. Det er bladets årer, som indeholder den søde smag. Stevia plantens åre i sig selv er bitre.
Hvorfor erstattes almindelig hvidt sukker ikke 100 % af stevia?
Der er stadig mange undersøgelser i gang med stevia sødemiddel og man har endnu ikke fundet nogen bivirkninger. Faktisk har man siden år 1900 været i gang med undersøgelser netop omkring bivirkninger. Selvom stevia sødemidlet i Japan allerede nu har erstattet 52 % af det japanske marked for sødemidler, så er det endnu ikke blevet godkendt over hele verden. Men Stevia er uden tvivl et sødemiddel, som er på vej ind på det danske marked for at blive!