Danskerne er verdens mestre i Økologi og køber i gennemsnittet fødevare for over 1.300 KR om året. Vi er utroligt langt fremme i den Vestlige verden og det er vi meget stolte af, men ved vi egentlig hvad ordet Økologi betyder og hvad vil det egentlig sige at en fødevare er økologisk?
Økologi er en stor del af vores hverdag i Danmark. Ordet Økologi betyder egentlig læren om samspil mellem de levende organismer i et område, men hvad har det nu med sundhed at gøre. Ordet har faktisk fået en mere diffus betydning end som så. Det anvendes i flæng og på rigtig mange forskellige områder er det blevet et mere modeudtryk end et brugbart udtryk. Det er faktisk blevet helt upræcist og udefinerbart. Og derfor er der ikke mange danskere der kan forklare hvad det egentlig vil sige hvis en fødevare er økologisk.
Der findes et simpelt regelsæt der afgøre om et landbrug er økologisk og når bare man følger dette er det rent faktisk ikke så kompliceret som det måske lyder. Økologisk landbrug må under ingen omstændigheder benytte handelsgødning, de må ikke bruge plantebeskyttelsesmidler også kaldet pesticider og de skal følge en række regler inden for de dyreetiske regler. Hvis et økologisk landbrug følger disse regler har de muligheden for at kunne producere og modtage det røde Ø, som vi kender det i butikkerne. I bund og grund handler det blot om, at sikre udbuddet af friske og autentiske fødevare, som er fremstillet med respekt for naturen og dens system. Hvis så vi vender hovedet en smule og kigger eksempelvis over mod mælkeprodukterne, så handler det ikke kun om hvad landmanden har gjort ved koen. Nu handler det pludseligt også om majeriet og deres produktion. Her er der endnu engang en lang række strenge regler. Eksempelvis skal de være meget påpasselige med hvilke tilsætningsstoffer og forarbejdningsmetoder de bruger og anvender. De skal følge restriktioner for brugen af kemisk fremstillede stoffer. Majeriet skal også være særlig opmærksomme på, om brugen af genmodificerede dyr og planter (GMO). Det er altså ikke bare lige til at skulle fremstille en økologisk vare. Hvis de overholder alle disse regler, så kan det være, at de modtager økologisk logo og mærkning, som viser forbrugerne at de trygt kan stole på at det er en 100 % økologisk vare de har købt. Derfor bør vi være meget stolte og tilfredse over, at vi er et af de førende lande inden for den økologiske verden!
Fremtidens Ø
Den danske regering har lavet en målsætning om, at vi i 2020 – om blot 7 år – skal fordoble det økologiske areal i Danmark. For at kunne gøre det, er der en række ændringer i vente. De offentlige vil i fremtiden få meget mere økologi at se. I København er allerede 75 % af de offentlige måltider økologiske. Her taler vi både om børn, ældre og andre i kommunen. Det mest utrolige er næsten, at denne utrolige ændring er sket uden der er blevet brugt flere penge på mad. Der er en stor mening med denne store omlægning af mad. Efterspørgslen vil efter sigende stige på de økologiske vare. Aarhus og Odense er de næste byer, som kan glæde sig til en kost omlægning. Samtidig med alt denne omlægning har man nu videreudviklet Ø-mærket til at kunne fungere på restauranter, caféer og andre steder, hvor der bliver lavet færdigretter. Nu findes der nemlig tre forskellige spisesteds-mærker, et i guld, sølv og bronze. Nu kan forbrugerne også her prioriterer om de vil spise økologisk når de spiser ude. Mere end 500 spisesteder rundt om i hele landet har allerede opnået dette Økologiske spise-mærke.
nyttige link til artikel om økologi:
http://www.oekologisk-