Det er tradition – eller det var det engang – at nytårsaften skulle der torsk på bordet. Torsk med sennepssovs. Det er måske ikke lige så meget tradition blandt den yngre del af befolkningen, som blandt den ældre del. Men stadig er der oftest fisk på menuen nytårsaften og til andre festlige lejligheder. Om ikke andet så i hvert fald som forret. Få inspiration til opskrifter med torsk herunder.
Har du lyst til at servere torsk, næste gang du skal holde fest eller middagsselskab? Det kan sagtens lade sig gøre, for torsk er en nem fisk at have med at gøre. Den kan koges, dampes, bages, grilles, marineres – you name it!
Og den kan serveres med et hav af forskelligt tilbehør. Men er du traditionsbunden, så tjek denne opskrift på torsk med sennepssovs – den er god, og du får også forslag til tilbehør.
Fangstperiode for torsk
Torsk bliver mindre fast i kødet i perioder, hvor de tager mest føde til sig – hvilket er i de varme perioder og i gydeperioderne. Og et gammelt husråd siger, at du derfor kun skal spise torsk i måneder med ’r’ i – altså fra september til april.
Kogt torsk med sennepssovs i ovn
Hvis det skal være helt rigtigt, så bliver kogt torsk med sennepssovs lavet af en hel torsk, der er skåret i skiver.
Men du kan også lave den af torskestykker/-fileter uden skind og ben. Og så kan du lave den i ovnen. Det er nemt og det er hurtigt.
Ceviche af torsk
Nå nok om den kogte – eller bagte – torsk. For som nævnt kan du så meget andet med torsk. Du kan f.eks. servere den rå.
Ceviche er en marineret, kold fiskeret, som oftest serveres som forret. Hvor længe fisken skal marinere, er der delte meninger om. Det kan være alt fra 5-10 minutter til et par timer.
Torsk er en velegnet fisk at bruge til ceviche, men andre fisk kan også anvendes. Du skal bare sørge for fisken har været frosset ned i minimum et døgn ved maksimum -20° C. Bemærk, det er 2 grader mindre end temperaturen i en almindelig fryser.
Torsken skæres i mindre stykker og marineres i syre – f.eks. citrussaft – sammen med frugt- eller grøntsagsstykker. Og så er den klar til servering.
Paneret torsk med sennepssovs
Torsk er også udmærket at panere i en urterasp. F.eks. rasp blandet med hakket persille og krydderier. Steg torsken på en pande, og servér med sennepssovs, stuvet spidskål eller en rødkålssalat. Som du kan se, er der flere måder at servere torsk på end blot torsk med sennepssovs.