Mutzu æbler fra Kildebrønde frugtplantage.

Grønne æbler på et træ

Søndag var en af de sidste dage hvor det stadig var muligt selv at plukke æbler i Kildebrønde frugtplantage.

Jeg fandt derfor gummistøvlerne og en kurv frem, og smuttede af sted for at plukke æbler. Det var muligt at plukke Jonagold og Mutzu, og da jeg elsker Mutzu æblerne blev kurven fyldt med dem.

Mutzu æblet, er et stort grønt æble, en krydsning mellem Golden Delicious og Indo. Smagen er ret syrlig, og det er derfor et rigtig godt æble til kager og madlavning.

Her er et par af mine yndlings opskrifter med Mutzu æble.

Man behøver ikke nødvendigvis at bruge Mutzu æbler. Andre syrlige æbler kan også sagtens bruges.

Bagt torsk sat på dampede kartofler, rosenkål og Mutzu æble. Hertil citron smørsauce.

4 personer

  • 600 g torskefilet
  • 20 rosenkål
  • 600 – 800g kartofler
  • 1 – 2 Mutzu æbler
  • 1 citron
  • 1 almindelig løg
  • 50 g smør
  • salt, peber, lidt sukker
  • evt. friske krydderurter

Ovnen tændes på 150 grader.

Torskefileten skæres i fire lige store stykker. Er der ben i, fjernes de.

Stykkerne ligges i et smurt fad. Der kommes en lille smørklat på toppen af hvert stykke, og de krydres med salt og peber.

De yderste grimme rosenkålblade fjernes og smides ud. Herefter rykkes rosenkålene ud i blade med en lille kniv.

Kartoflerne skrælles og skæres i tern på ca. 2 x 2 cm. De ligges i en gryde. Der kommes vand på så det lige dækker kartoflerne og der kommes salt i vandet.

Kinderne skæres af æblerne og de snittes tyndt.

Citronskallen rives på et fint rivejern og kommes i en lille gryde. Herefter presses saften af en halv citron ned i gryden.

Løget pilles, hakkes fint om kommes ligeledes i gryden.

Smørret skæres i tern og kommes i en lille skål.

Kartoflerne dækkes af et låg og de bringes i kog. Kartoflerne skal kun simre ikke bulderkoge. Når kartoflerne er møre tilsættes rosenkål bladene og gryden tages fra varmen.

Fisken sættes i ovnen. Den skal ca. have 8 – 12 minutter alt efter hvor tykke stykkerne er.

Gryden med citron sættes på komfuret og bringes i kog. Det skal koge til der næsten ikke er mere saft tilbage. Gryden tages fra varmen og smørternene tilsættes lidt efter lidt mens der piskes. Når alt smørret er pisket i kan saucen varmes, men den må ikke koge mere.

Saucen smages til med salt, peber og lidt sukker.

Er der vand tilbage ved kartoflerne hældes det fra. Æblesnitterne tilsættes, og vendes sammen med kartofler og kål.

Blandingen fordeles i 4 tallerkner, er der for meget, så server resten i en skål ved siden af.

Fisken ligges på, og lidt sauce hældes over.

Man kan evt. pynte retten med lidt friske krydderurter.

Karamelliseret æble med havre crumble.

4 personer

  • 4 Mutzuæbler
  • 8 spsk. rørsukker
  • 60 g mandler (andre nødder kan også sagtens bruges)
  • 60 g havregryn
  • 1 spsk. hvedemel
  • 80 g sukker
  • 80 g blødt smør

Ovnen tændes på 180 grader

Kinderne skæres af æblerne. De skæres herefter i grove tern.

Rørsukker kommes på en pande og smeltes til karamel. Når karamellen er gylden tilsættes æblerne. De simrer ca. 5 – 10 minutter i karamellen, og når de er dejlig karamelliseret kommes de i et smurt ovnfast fad.

Mandlerne hakkes groft og kommes i en skål sammen med resten af de tørre ingredienser. Smørret smuldres heri.

Crumble massen smuldres over æblerne.

Fadet sættes i ovnen og bages ca. 15 – 20 minutter til den er gylden på toppen.

Den er nu klar til at servere. Man kan eventuelt servere lidt creme fraiche eller yoghurt creme til.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account