Undgå madspild og gør din hverdag mere grøn

Ananas på mosdækket sten i natur

Ved at undgå madspild sparer du ikke bare penge. Du er også med til at gøre din hverdag lidt grønnere.

Men hvad er madspild? Og er der nogle gode teknikker eller metoder til at minimere madspild, uden at skulle omlægge hele sin hverdag?

Hvad er madspild?

Madspild er en fællesbetegnelse for al den mad, vi smider ud eller som ikke bliver spist. Kort fortalt, er det den mad, vi enten ikke når (eller vælger ikke) at spise og derfor ender i skraldespanden.

I hverdagstale bruger vi begrebet ‘madspild’ om private husstandes mad, men det dækker reelt set også over de fødevarer, der bliver smidt ud af supermarkederne eller den mad, som virksomheder og andre erhverv lader rådne eller sender til affaldsstationer.

Undersøgelser peger på, at hver enkelt dansker spilder omkring 44 kg. hvert år (udover drikkevarer.)

Hvorfor er madspild et problem?

Madspild er et problem, fordi det er en stor belastning på miljøet.

Fødevareproduktion bruger en masse plads og andre ressourcer. Selv hvis du er veganer eller vegetar, skal der stadig bruges land til marker, vand til afvanding og arbejdskraft til at fange fisk. Hvis du nyder at spise kød en gang imellem, skal der også bruges foder og plads til produktionsdyr som grise, køer og fjerkræ.

Dette er alt sammen ressourcer, der reelt set bliver spildt, fordi vi ikke får spist de fødevarer.

Det betyder, at en af de bedste måder, du kan minimere dit fodaftryk på miljøet er ved at spise den mad, du køber – og finde andre formål til mad, der er ved at blive for gammelt. Det kan eksempelvis være ved at sortere dit affald, så forældet mad ryger til bioaffald eller fryse det ned inden og spise det senere.

Hvis du også gerne vil minimere belastning af miljøet, så er genbrug og genanvendelse et godt valg. Det kan eksempelvis være at købe en brugt iPhone, frem for en ny, eller skifte til en pandelampe, der ikke bruger miljøskadelige engangsbatterier.

Hvordan kan man undgå madspild i køkkenet?

Der er mange forskellige måder, du kan undgå madspild. Det kan du gøre både før og efter, du har købt ind.

Ved at planlægge fornuftigt ind dine indkøb, såsom med en madplan, kan du undgå at købe fødevarer, du ikke får spist. Du kan for eksempel lave en aftale med resten af din husstand om at bruge en halv time hver uge på at planlægge madlavningen for resten af ugen. Det giver jer også mere tid, fordi I ikke hele tiden skal komme på nye madretter efter en lang arbejdsdag.

En anden måde er slet og ret at holde styr på madens holdbarhedsdatoer. Hvis du ved, at en madvare skal spise i dag, kan du sagtens vælge noget, der løber ud i morgen, men du sparer ikke penge ved at købe en tilbudsvare, der alligevel ender i skraldespanden.

Der er også mange madretter du kan lave, som udnytter rester eller overskydende mad. Det gælder især supper og mad, der kan nyde godt af bouillon.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account